0314 - 74 10 00

Bevalling

De geboorte van je kind is een bijzondere gebeurtenis, maar wij hopen dat de weg ernaartoe ook een mooie herinnering is. Wij zien het als een voorrecht om een bevalling te begeleiden en ervoor te zorgen dat het voor jou een zo prettig mogelijke ervaring zal zijn. Voordat het zover is kun je je verdiepen in de bevalling en nadenken over hoe jij wilt bevallen. Wij bieden je hier meer informatie over en vertellen je over een geboorteplan, onze rol tijdens de bevalling en we lichten je ook in over eventuele complicaties.

De begeleiding bij de bevalling

Tijdens de weeën komen we bij je thuis en doen we onderzoek. Hoe gaat het met de baby? Lukt het om de weeën goed op te vangen? Hoe ver is de ontsluiting? Als het nog niet zo ver is, gaan we weg. We geven dan altijd advies wanneer jij of je partner moeten bellen. Meestal komen we meerdere keren langs voordat we blijven voor de thuisbevalling of meegaan naar het ziekenhuis bij een ziekenhuisbevalling. Op het moment dat de bevalling doorzet – meestal bij 4 of 5 cm ontsluiting – gaan we niet meer bij je wegen is het ook het moment om naar het ziekenhuis te vertrekken, indien gewenst. Als je het prettig vindt kan de kraamverzorgster al vroeg worden gebeld zodat zij komt.
Het kan gewoon een fijn idee zijn dat er alvast een professionele hulp in huis is.

Badbevalling

Een badbevalling heeft veel voordelen. Onder andere zorgt het warme water voor een pijnstillend effect, verkleind het de kans op inscheuren, voel je je gewichtloos in het water waardoor je beter kan ontspannen en is het voor de baby een fijne warme overgang naar de buitenwereld.  Als je zelf geen geschikt bad hebt, kun je een bevalbad bij ons huren. Ook een TENS-apparaat kan via ons worden gehuurd. Neem hiervoor contact op met onze assistente.

Het geboorteplan

Thuis of in het ziekenhuis bevallen? In bad, op de baarkruk of op bed? Wat doet je partner tijdens de bevalling? Wel of geen pijnstilling tijdens de bevalling? Wordt je kindje gelijk op je buik gelegd? Wie kleedt de baby aan? Wat kan ik van de mensen om mij heen verwachten?

Een hoop vragen die tijdens de bevalling of direct na de geboorte relevant kunnen zijn. Vragen waar je zelf wellicht niet aan zou hebben gedacht. Het is handig om van tevoren hierover na te denken en eventuele wensen vast te leggen in het geboorteplan. Het kan ook juist gebruikt worden om op te schrijven wat je liever niet wilt, of wat je bij een eerdere bevalling wel of niet als prettig hebt ervaren.

Rond de 33-34 weken krijg je van ons een geboorteplan mee om in te vullen. Deze zullen we rond 35 weken uitvoerig bespreken tijdens een zwangerschapscontrole. Het is dan fijn om met je partner te komen, zodat we samen alles door kunnen spreken.

Tip: stop het bevalplan in je bevallingstas, zodat iedere zorgverlener hem kan lezen, ook eventueel in het ziekenhuis.

Lees hier meer informatie over het geboorteplan

Download hier ons geboorteplan

Download hier het visuele geboorteplan

Thuis of poliklinisch bevallen

Als je geen medische indicatie hebt en dus gezond zwanger
bent, mag je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) bevalt. Een van onze verloskundigen begeleidt de bevalling met een partusassistentie van de kraamzorgorganisatie waar je bent ingeschreven.
In het Rijnstate ziekenhuis zal een verpleegkundige ons assisteren. Indien je op eigen wens in het ziekenhuis bevalt, moet je een deel van de bevalling zelf betalen, je kunt dit wel meeverzekeren in een aanvullende verzekering.

We kennen ook een ‘Medium Risk’ bevalling.
Op basis van je gezondheid, complicaties bij je vorige bevalling of een andere indicatie ‘moet’ je dan in het ziekenhuis bevallen, maar wel onder onze begeleiding. Dit overleggen wij na je intake met de gynaecoloog, die hiermee ook akkoord moet gaan. Deze bevalling wordt volledig vergoed.

Ondanks alle negatieve berichtgeving is uit onderzoek gebleken dat de thuisbevalling net zo veilig is als de bevalling in het ziekenhuis. Het belangrijkste is dat je daar bevalt waar jij je het prettigst voelt. Voor ons staan veiligheid voor moeder en kind voorop. Dus bij te verwachten complicaties verwijzen we je door naar de gynaecoloog of kinderarts. In dat geval mag je zelf een ziekenhuis kiezen.

Complicaties tijdens de bevalling

Iedereen hoopt op een zo soepel mogelijk verloop van een bevalling. Helaas hebben we niet alles zelf in de hand. Soms wil bijvoorbeeld het kindje niet verder indalen, blijkt de stuitligging toch een obstakel te zijn of wordt de hartslag van de baby minder. Ten behoeve van de gezondheid van zowel baby als moeder is een keizersnede of hulp door een vacuüm-pomp dan soms nodig. Ongeacht hoe de baby wordt geboren, we doen er alles voor dat het veilig is en jullie met een goed gevoel op de bevalling terug kunnen kijken.

Pijnbestrijding

Bevallen met of zonder pijnbestrijding. In Nederland is – in tegenstelling tot andere landen – bevallen met een ruggenprik eerder uitzondering dan regel. Maar er zijn meerdere manieren van pijnbestrijding. Of je dit wel of niet overweegt, laat je hierover goed informeren. Een goede omgang met pijn kan je net dat beetje extra ontspanning geven tijdens de bevalling dat nodig is voor een soepeler verloop. Zodra je kiest voor medicamenteuze pijnbestrijding dragen wij de zorg voor jou en je kindje tijdens de bevalling over op de verloskundige van het ziekenhuis en de gynaecoloog.

 

Voorlichting over de bevalling

Er wordt een voorlichting georganiseerd vanuit het Slingeland Ziekenhuis op iedere eerste dinsdag van de maand om 19:30 uur. 
Deze voorlichting wordt online via Zoom gegeven door twee eerstelijnsverloskundigen, een verpleegkundige, een klinisch verloskundige, een lactatiekundige en een gynaecoloog. De voorlichting gaat met name over de bevalling: thuis of in het ziekenhuis bevallen, de verschillende fasen in de bevalling, wat zijn weeën, het breken van de vliezen, beval houdingen, pijnstilling, het beloop bij een eventuele inleiding of keizersnede, wanneer je moet bellen en er is een Lactatiekundige die een stukje over borst- of kunstvoeding verteld.
Vanaf 28 weken kan je je opgeven door te mailen naar secretariaat.b2@slingeland.nl of te bellen naar 0314-329281. Je krijgt dan via de e-mail een linkje om de voorlichting te volgen.
Ook als je niet bij het Slingeland onder zorg bent, bijvoorbeeld doordat je graag naar het Rijnstate wilt, kan je je aanmelden voor deze voorlichting.
Tijdens de voorlichting staan automatisch je microfoon en camera uit, vragen kun je stellen op de chat. Na elk onderwerp dat besproken is wordt er een vragenrondje gehouden waarin de vragen uit de chat beantwoordt worden.

Terug naar overzicht

Sommige vragen kunnen wachten tot het spreekuur, of kunnen met de assistente worden besproken. Andere vragen of klachten hebben spoed,  kijk hier voor een overzicht van alle momenten waar je de spoedlijn 24/7 voor moet bellen.
Afhankelijk van hoever je over de grens in Duitsland woont mag je bij ons onder zorg komen en mag je in een Nederlands ziekenhuis bevallen. We houden een maximale aanrijtijd van ongeveer 30 minuten aan. Neem contact met ons op als je wilt weten of je in jouw geval bij ons onder zorg mag en in een Nederlands ziekenhuis kunt bevallen.
Als je onder zorg bent in het ziekenhuis (het Rijnstate of het Slingeland) is het belangrijk dat je eerst contact met hen op neemt zodra de bevalling is begonnen of je kan komen. Als je bij ons onder zorg bent is het belangrijk dat je ons op het spoednummer belt op het moment dat de bevalling is begonnen. Wij zullen dan eerst naar jullie thuis gaan om te beoordelen hoeveel cm ontsluiting er is. We willen niet te vroeg naar het ziekenhuis gaan, maar we willen ook niet riskeren dat de baby in de auto geboren wordt als je al ver in de ontsluiting bent. Meestal gaan we naar het ziekenhuis als je tussen de 4 en de 6 cm ontsluiting hebt. Dit zullen we altijd met jullie samen afstemmen.
Je bent helemaal vrij in het kiezen van een kraamzorg organisatie. Kijk vooral op de site van de organisatie of het je aanspreekt of vraag rond aan bekenden welke kraamzorgorganisatie zij ervaringen mee hebben. Wij werken in de regio samen met onder andere:
Als je thuis of in het Slingeland Ziekenhuis, met ons, gaat bevallen komt er een kraamverzorgster bij de bevalling. Zij assisteert tijdens de bevalling. Zo helpt zij bij het klaarmaken van warme doeken en kleertjes, geeft zij spullen aan, schrijft notities voor ons op en helpt ze de pas bevallen moeder en baby te verzorgen. Ook zijn zij getraind om ons bij acute situaties te assisteren. Als je in het Rijnstate Ziekenhuis bevalt, voert een verpleegkundige deze taken uit. Als je onder leiding van het ziekenhuis, met een klinisch verloskundige of de gynaecoloog bevalt, is er altijd een verpleegkundige in plaats van een kraamverzorgster bij de bevalling.
Ja! Wij werken samen met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. In het begin van de zwangerschap zullen wij je vragen naar welk ziekenhuis je eventueel wilt gaan als we je zouden moeten verwijzen of als je in het ziekenhuis zou willen bevallen. Omdat we bij dit ziekenhuis jou dossier aanmaken, is het voor ons en het ziekenhuis prettig om niet te switchen van ziekenhuis in de zwangerschap/ tijdens de bevalling.
Wij werken in een team van 4 verloskundigen. We vinden het belangrijk dat je ons allemaal leert kennen tijdens de zwangerschapscontroles omdat één van ons je bevalling zal begeleiden. Mocht je het fijn vinden dat de controles altijd bij één vaste verloskundige zijn, dan kan dat. Hou er dan wel rekening mee dat het kan zijn dat je een andere collega uit de praktijk kan krijgen bij de bevalling, omdat wij met 24 uurs diensten werken.
Het is fijn als je vanaf 37 weken een 'vluchttas' klaar hebt staan. Mochten we onverwachts naar het ziekenhuis moeten dan kunnen we meteen gaan. Naast de vluchttas heb je ook een Maxi Cosi of autostoeltje nodig om de baby veilig in de auto te vervoeren. Inhoud van de vluchttas: - identiteitsbewijs en verzekeringspasje - geboorteplan - makkelijk zittende kleren voor jou, eventueel een extra setje wat je tijdens de bevalling aan wil doen - slippers - eventueel een badjas - schoon ondergoed en een stevige (voedings-)bh - de eerste kleertjes voor de baby, met een rompertje, sokken, een muts, dekentje en een jasje - toiletspullen voor jou - telefoonopladers - eventueel een fotocamera - eventueel een muziekboxje als je het prettig vind om tijdens de bevalling naar ontspannende muziek te luisteren - druivensuiker