De extra’s van onze praktijk

Waarvoor je ook naar onze verloskundigenpraktijk komt, wij nemen de tijd voor jullie en jullie baby. Neem contact met ons op als je een afspraak wilt maken voor een echoadvies wilt voordat je zwanger bent, of dit graag wilt worden. Of je wilt misschien wel meer informatie over diverse cursussen of echos. 

Neem ook contact op, als je een bad of een TENS-apparaat wilt huren voor je bevalling. Mocht je advies voor passende anticonceptie of een spiraaltje willen laten plaatsen, kun je ook bij ons terecht.

Echoscopie 

Eerstelijns echoscopie

Door je zorgverzekering worden in het basispakket 2 echo’s vergoed.

Op 10-11 weken krijg je een termijnecho, bij deze echo meten we jullie kindje van het uiteinde van zijn hoofdje tot het uiteinde van zijn stuit, deze meting is heel specifiek en geeft een zeer goede indicatie hoe oud het kindje precies is op dat moment. We stellen daarom (landelijk beleid) op basis van deze echo je uitgerekende datum definitief vast, vandaar de naam termijnecho. Deze echo wordt op een van onze locaties uitgevoerd

Daarnaast krijg je rond 20 weken zwangerschap de 20-weken echo (SEO) aangeboden, meer informatie hierover vind je hier of op VEZ, de echo kan ook in Zevenaar worden uitgevoerd.

Tijdens het spreekuur staat het echoapparaat altijd aan, in plaats van alleen naar het hartje te luisteren bieden we je aan om ook ‘even’ te kijken. Dit is géén officiële echo en we meten of beoordelen dan ook niks, het is vaak gewoon even leuk om te spieken.


Extra echo's

Vitaliteit

Het is mogelijk om rond de 7e week van de zwangerschap te kijken naar onder meer of het hartje klopt en of er 1 of meer baby’s in je buik zitten. Een spannend moment. Het heeft weinig zin om eerder een echo te maken.


Groei

Verder is het mogelijk om rond de 30-32 weken ook naar de groei van jullie kindje te kijken, we meten dan de maatjes nog een keer en vergelijken deze met die van de 20 wkn. Zo kunnen we goed de groeicurve van je baby beoordelen. Deze echo is ook voor eigen kosten, zolang er geen medische indicatie is om deze te doen. Een eventuele indicatie voor deze echo (en soms vaker dan 1x) wordt met je besproken tijdens je intake. Het kan ook zo zijn dat de indicatie ontstaat tijdens je zwangerschap, ook dit zullen we dan met je bespreken.


Placenta locatie

Soms kijken we bij 32 weken nog een keer naar de ligging van de placenta, het kan zijn dat het leek of hij wat ‘laag’ lag bij de 20-weken echo, in veel gevallen trekt dit omhoog met de groei van je baarmoeder mee, maar dit willen we graag controleren. Deze echo wordt gewoon vergoed.


Liggingsecho

Als wij op het spreekuur voelen dat jullie kindje niet met zijn hoofdje, maar bijvoorbeeld met zijn billen, naar beneden ligt, dan doen we een liggingsecho om hier meer zekerheid over te krijgen. Ook deze echo wordt vergoed.


Op de locaties Didam en ´s-Heerenberg en in het VEZ is het mogelijk om de echobeelden op USB te zetten, vergeet deze dus vooral niet!


Maak een afspraak

Anticonceptie en Spiraaltje plaatsen


Wil je advies over anticonceptie dan ben je bij ons op de goede plek! Aan het einde van het kraambed en op de nacontrole hebben we het hier altijd met jou en je partner over. Er is veel keus – afhankelijk van je situatie mag je kiezen voor condooms, de pil, verschillende soorten spiraaltjes en andere...meer lezen kun je op anticonceptie-online.
Als je weet wat je wilt, schrijven we een recept uit voor je. Als je hebt gekozen voor een spiraaltje, maken we een afspraak op ons spreekuur om deze te plaatsen. Na een vaginale bevalling kan dit na 10-12 weken. Ben je nog nooit bevallen, plaatsen we hem tijdens je menstruatie. Voor en na het plaatsen maken we altijd een echo. Op spiraalplaatsen kun je nog meer lezen over onze werkwijze.


Neem contact op met onze verloskundigenpraktijk voor meer informatie over anticonceptie. Bel 06 23 39 32 18

Zwanger worden: preconceptioneel advies

Al voor de zwangerschap is het goed om na te denken over bijvoorbeeld medicijngebruik, roken, alcohol, eet- en leefgewoonten. Bij ons kun je een afspraak maken voor het preconceptionele spreekuur. We geven je tips en advies over gezond zwanger worden (en blijven). Helaas wordt dit spreekuur niet altijd vergoed door de zorgverzekeraars.


Maak een afspraak via het aanmeldformulier of bel 06 23 39 32 18.


Centering pregnancy


Centering pregnancy is vrij nieuw in Nederland. Het informatieve deel van de controles tijdens het spreekuur vinden in groepsverband van 7 tot 12 zwangere vrouwen plaats. Voorafgaand doen wij bij iedere zwangere, in alle privacy, de lichamelijke controle (het voelen aan je buik en kijken met de echo). De rest van de groep kan dus niet meekijken bij dit deel. De groep bestaat uit vrouwen die ongeveer even ver zwanger zijn. In 10 bijeenkomsten die elk 2 uur duren, is er veel ruimte voor uitwisseling van informatie en ervaringen.


Uit onderzoek is gebleken dat er veel voordelen zijn aan de groepsbijeenkomsten van zwangere vrouwen. Dit is ook de reden waarom onze verloskundigenpraktijk besloten heeft om hiermee te starten. 


De voordelen zijn onder meer:

 • gezondere baby's
 • zwangere vrouwen hebben meer zelfvertrouwen en kijken met meer vertrouwen naar de zwangerschap en bevalling
 • we hebben veel meer tijd om de onderwerpen uit te diepen
 • een vaste verloskundige en kraamverzorgende die de groep begeleiden
 • je hebt steun en vriendschap vanuit de groep

Neem contact op met onze verloskundigenpraktijk voor meer informatie over deze groepsbijeenkomsten. Bel 06 23 39 32 18

Cursussen

Voorlichtingsavond over de bevalling

Elke 1e dinsdagavond van de maand is de voorlichtingsavond in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem.De verloskundige van zowel een praktijk uit de regio als de verloskundige van het ziekenhuis komen aan het woord, ze vertellen je o.a. over het normale verloop van de bevalling, pijnbestrijding en over de mogelijke complicaties tijdens de bevalling. Aansluitend vindt een rondleiding op de verloskamers plaats. Aanmelden kan via de poli gynaecologie: 0314 – 32 96 24.


Het is ook mogelijk om je aan te melden voor 1 van de 5 voorlichtingszaterdagen bij het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem. Hier geven we zelf geen voorlichting. Het is zeker aan te raden naar een voorlichting te gaan, ongeacht of je graag thuis of in het ziekenhuis moet/wil bevallen.


Borstvoedingscursus

Lactatiekundigenpraktijk MaMa geeft op onze praktijk eens in de 8 tot 10 weken een cursus borstvoeding. Ook als wij niet je zwangerschap begeleiden ben je net zo welkom. Je kunt je telefonisch of per mail aanmelden. Kosten voor deze cursus zijn € 25,- per persoon, € 35,- met zijn tweeën. De rekeningen kun je indienen bij je zorgverzekeraar.Voor data verwijzen we je naar de website van MaMa en de folder die we uitdelen op het spreekuur.

Andere cursussen waar je je voor kunt opgeven zijn:

 • Zwangerschapsgym
 • Zwangerschapszwemmen
 • Zwangerschapsyoga
 • Zwangerschapsmassage
 • Haptonomie en Zwangerschapshaptonomie
 • HypnoBirthing
 • Nordic walking
 • Zwanger en fit 
 • Babymassage
 • Babyzwemmen
 • Draagdoekconsult
Informatie over de cursussenHandige links zorgverleners

Zeddamseweg 32
7041CR 's-Heerenberg


Kruisstukweg 3A

7031JD Wehl


Panhuis 52 

6941BZ Didam in het Gezondheidscentrum


Onze Verloskundigenpraktijk is op verschillende manieren te bereiken: wil je ons direct spreken bel dan ons spoed nummer: 06 20 43 18 65.

Bij geen gehoor zijn we op te piepen via 06 65 02 12 62. Toets hierna je eigen telefoonnummer in en sluit af met een #.
Je wordt dan binnen 5 minuten terug gebeld. 


Het telefonisch spreekuur is te bereiken van 7.30 tot 9.00 uur op 06 23 39 32 18