Op huisbezoek

Wanneer je bent bevallen, krijg je hulp van de kraamverzorgster. Wij komen ook gedurende het kraambed langs, ongeveer 3 tot 4 keer. Natuurlijk om jullie nieuwe aanwinst te bewonderen, maar ook omdat we graag willen weten hoe het gaat en misschien kunnen wij jullie nog van hulp of advies voorzien. Bij problemen in het kraambed zijn wij ook 24/7 voor jullie bereikbaar op het spoednummer.


De eerste keer is de dagna de bevalling of, als je in het ziekenhuis bent bevallen, de dag nadat je uit het ziekenhuis bent ontslagen.
Daarna komen we om de dag en komen ook de hielprik bij jullie kindje afnemen. Meestal bellen we een keertje op de 6e dag na de bevalling. Wanneer de baby ongeveer 1 week oud is komen we, als alles goed gaat, voor de laatste keer op bezoek. Op de laatste dag van het kraambed, meestal na ongeveer 8 dagen, krijgen jullie van ons nog diverse informatie op de mail. Lees dit rustig door, daarnaast maken we nog een afspraak voor ongeveer 6 weken na de bevalling om alles nog eens een keer te overlopen.

Neem contact op voor meer informatie

GOUDEN Tips voor het kraambed

  • Blijf de eerste 3 tot 4 dagen in bed. Een goed herstel gaat of staat met voldoende rust. Ga er alleen uit om te douchen en naar het toilet te gaan.
  • Respecteer het rustuurtje van 13.00 tot 15.00 uur! Ga in bed liggen, het liefst samen met je partner en de baby in de buurt. Of als de baby wat onrustig is, juist de baby beneden bij de kraamverzorgster zodat jullie goed kunnen rusten.
  • Stem bezoek af op jullie behoeftes en die van de baby. Veel rust in huis doet wonderen.
  • Laat je verwennen door de kraamverzorgster en poets niet zelf het huis
  • Vraag alles wat je wilt vragen aan de kraamzorg, aan ons en eventueel aan de lactatiekundigen. Daar zijn we voor!
  • Een huildag bij jou is heel normaal, gewoon lekker laten gaan. “Huilen om alles, huilen om niets” is vaak de slogan van die dag. (en de kraamzorg is vaak extra lief!)

Maar bovenal: GENIET! Dat is uiteindelijk het beste voor je herstel.


Begeleiding na de kraamtijd

In de eerste week komen we regelmatig op huisbezoek om te zien
hoe het met jullie gaat en om jullie tips en adviezen te geven.
We zijn daarna zes weken lang telefonisch bereikbaar en vaak zien we elkaar nog rond 6 weken na de bevalling op de nacontrole. Het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) neemt de zorg vanaf ongeveer de 10e dag na de bevalling grotendeels over. Het consultatiebureau is er een onderdeel van.

Nadat de kraamverzorgster weg
is, zal de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau bellen om een eerste afspraak te maken. De eerste keer komt ze bij je thuis om de baby
te wegen, de voeding te bespreken en verdere uitleg te geven. Ook wordt er een eerste afspraak gemaakt voor op het consultatiebureau voor onder meer de gehoortest en de vaccinaties van de baby.


Meer informatie vind je bij CJG Montferland en CJG Achterhoek.


Meer informatie over eventuele complicaties

  • Postnatale depressie: extreme kraamtranen kunnen diverse oorzaken hebben.
  • Borstvoeding geven: bij de ene moeder gaat het makkelijker dan bij de andere. Lactatiekundigenpraktijk MaMa biedt cursussen en advies.
  • Voorkeurshouding van de baby: voorkomen en bestrijden
  • Huilbaby: verschillende experts kunnen hulp bieden.

Zeddamseweg 32
7041CR 's-Heerenberg


Kruisstukweg 3A

7031JD Wehl


Panhuis 52 

6941BZ Didam in het Gezondheidscentrum


Onze Verloskundigenpraktijk is dag en nacht bereikbaar op 0314- 74 10 00. 

Voor niet dringende gevallen bel je ons tussen 8.00 en 16.30 en kies je optie 2. Wil je ons vanwege een spoedgeval direct spreken, kies dan optie 1 in het keuze menu. Je krijgt dan direct de dienstdoende verloskundige aan de lijn. 


Krijg je geen gehoor in geval van spoed? Dan word je automatisch doorverbonden met onze semafoondienst. Toets dan je telefoonnummer in en sluit af met een #. We bellen je dan binnen 5 minuten terug.