Elke zwangerschap is uniek. Ook al ben je een keer (of vaker) eerder bevallen, je weet nooit hoe deze bijzondere periode precies zal verlopen. Voor ‘nieuwe’ ouders is alles extra spannend. Onze verloskundingen vertellen je welke onderzoeken je tijdens de zwangerschapsbegeleiding kunt verwachten en welke tests optioneel zijn. Ook bieden we je informatie over eventuele complicaties.
Bij een goede zwangerschapsbegeleiding is een aantal medische onderzoeken belangrijk:
Prenatale screening
Tegenwoordig mogen alle aanstaande ouders beslissen of, en zo ja welke, onderzoeken ze laten doen om hun kindje te testen op Downsyndroom of lichamelijke afwijkingen. Via het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kun je meer informatie lezen over prenatale screening.
Prenatale diagnostiek
Prenatale diagnostiek is niet hetzelfde als prenatale screening. Bij prenatale diagnostiek wordt onderzocht of je ongeboren kind een bepaalde aandoening heeft. Bij prenatale screening wordt alleen de kans berekend op een bepaalde aangeboren aandoening. De onderzoeken die bij prenatale diagnostiek horen, zijn de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie en geavanceerd echoscopisch onderzoek.
Hoe gezond je ook leeft en hoeveel rekening je ook met je baby houdt, een zwangerschap kan toch anders verlopen dan verwacht. Complicaties die kunnen optreden en waar je vrijwel geen invloed (noch schuld!) op hebt zijn:
Op het moment dat je iets gebeurt, is het belangrijk dat er goed naar je wordt geluisterd. Bij Verloskundigenpraktijk Montferland Wehl nemen we de tijd voor jou en krijg je de begeleiding waar jij behoefte aan hebt. We geven je duidelijke uitleg over wat er gaande is en wat er nog gaat gebeuren. Indien nodig verwijzen we je uiteraard door naar een gynaecoloog of andere specialist.
ZwApp is gratis te downloaden in de App store (iOS) en via de Google Play Store (Android). De app is ontwikkeld door het VSV de Slinge, het samenwerkingsverband van zorgverleners rondom geboortezorg in onze regio. In de app is betrouwbare informatie te vinden (zonder reclame) over de zwangerschap, de bevalling de kraamtijd en de pasgeboren baby. Via de bibliotheek kun je alle informatie op ieder moment raadplegen. Daarnaast kun je een persoonlijk dagboekje bijhouden, gewicht en bloeddrukmetingen invoeren en een koppeling met de agenda maken om afspraken bij te houden. En er zijn leuke functionaliteiten zoals het opnemen van de harttonen van de baby tijdens de controle bij de verloskundige of gynaecoloog.
Download ZwApp
Met de Orfeus app heb je toegang tot je eigen dossier. Je kunt dus snel je bloeduitslagen en controles zien en je hebt je gegevens altijd bij je. Ook echobeelden kun je inzien met deze app.
Download Orfeus