0314 - 74 10 00

Zwangerschap

Zwangerschapsbegeleiding en complicaties

Elke zwangerschap is uniek. Ook al ben je een keer (of vaker) eerder bevallen, je weet nooit hoe deze bijzondere periode precies zal verlopen. Voor ‘nieuwe’ ouders is alles extra spannend. Onze verloskundingen vertellen je welke onderzoeken je tijdens de zwangerschapsbegeleiding kunt verwachten en welke tests optioneel zijn. Ook bieden we je informatie over eventuele complicaties.

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Bij een goede zwangerschapsbegeleiding is een aantal medische onderzoeken belangrijk:

  • De bloeddrukmeting: een hoge bloeddruk is gevaarlijk voor zowel de moeder als de baby en kan ernstige complicaties veroorzaken.
  • Controle van de groei van de baby. Uitwendig door de baarmoeder op te meten en als het nodig is met de echoscopie.
  • Controle van de ligging van de baby. Door middel van uitwendig onderzoek voelt de verloskundige naar de ligging van de baby in de buik. Aan het eind van de zwangerschap is het belangrijk dat de baby met het hoofdje naar beneden ligt.
  • De hartslag van de baby controleren: dit doen we vanaf week 14 of 15.
  • Bloedonderzoeken: we controleren onder meer het ijzergehalte van de zwangere en de bloedgroep en rhesusfactor worden bepaald.
  • Op indicatie: Inwendig onderzoek: met 2 vingers gaan we de vagina in en voelen naar de baarmoedermond. Zo weten we of de baarmoedermond nog dichtzit, of juist opengaat, en hoe diep het hoofdje al is ingedaald.

Prenatale screening
Tegenwoordig mogen alle aanstaande ouders beslissen of, en zo ja welke, onderzoeken ze laten doen om hun kindje te testen op het Edwards-, Pataus-, of Downsyndroom,  of lichamelijke afwijkingen. Via het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kun je meer lezen over de 13- en 20 weken echo en de NIPT.

Prenatale diagnostiek
Prenatale diagnostiek is niet hetzelfde als prenatale screening. Bij prenatale diagnostiek wordt onderzocht of je ongeboren kind een bepaalde aandoening heeft. Bij prenatale screening wordt alleen de kans berekend op een bepaalde aangeboren aandoening. De onderzoeken die bij prenatale diagnostiek horen, zijn de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie en geavanceerd echoscopisch onderzoek.

Complicaties in de zwangerschap

Hoe gezond je ook leeft en hoeveel rekening je ook met je baby houdt, een zwangerschap kan toch anders verlopen dan verwacht. Complicaties die kunnen optreden en waar je vrijwel geen invloed (noch schuld!) op hebt zijn:

Op het moment dat je iets gebeurt, is het belangrijk dat er goed naar je wordt geluisterd. Bij Verloskundigenpraktijk Montferland Wehl nemen we de tijd voor jou en krijg je de begeleiding waar jij behoefte aan hebt. We geven je duidelijke uitleg over wat er gaande is en wat er nog gaat gebeuren. Indien nodig verwijzen we je uiteraard door naar een gynaecoloog of andere specialist.

Voorlichting over de zwangerschap

In de zwangerschap geven wij één keer een groepsvoorlichting. (De tweede voorlichting wordt gegeven vanuit het Slingeland Ziekenhuis, hierover meer onder het kopje ‘bevalling’ of ‘cursussen’.) Deze is online, via Microsoft Teams. Tijdens een van je eerste afspraken zullen wij je een datum door geven dat je bent ingedeeld, 1 a 2 dagen van te voren krijg je via de e-mail een linkje. Komt deze datum je niet uit, geef dit dan vooral door zodat wij je bij een andere groep in kunnen delen.
De  groepsvoorlichting gaat over de zwangerschap, met onderwerpen als: gezonde voeding, zwangerschapskwaaltjes, erkenning regelen, infecties en corona in de zwangerschap, de kinkhoest vaccinatie, lekker in je vel zitten, het bewegen van de baby in de zwangerschap, borstvoeding en nog veel meer. Je mag je camera aan hebben tijdens de voorlichting, maar dit is niet verplicht. Tevens mag je je naam veranderen zodat je eventueel anoniem mee kan doen.
Gezien we veel informatie bespreken die niet (zo uitgebreid) op het spreekuur aan bod komt, is het van belang dat je mee doet aan de voorlichtingen.

ZwApp – betrouwbare informatie over je zwangerschap

ZwApp is gratis te downloaden in de App store (iOS) en via de Google Play Store (Android). De app is ontwikkeld door het VSV de Slinge, het samenwerkingsverband van zorgverleners rondom geboortezorg in onze regio. In de app is betrouwbare informatie te vinden (zonder reclame) over de zwangerschap, de bevalling de kraamtijd en de pasgeboren baby. Via de bibliotheek kun je alle informatie op ieder moment raadplegen. Daarnaast kun je een persoonlijk dagboekje bijhouden, gewicht en bloeddrukmetingen invoeren en een koppeling met de agenda maken om afspraken bij te houden. En er zijn leuke functionaliteiten zoals het opnemen van de harttonen van de baby tijdens de controle bij de verloskundige of gynaecoloog.

Download ZwApp 

Orfeus app

Met de Orfeus app heb je toegang tot je eigen dossier. Je kunt dus snel je bloeduitslagen en controles zien en je hebt je gegevens altijd bij je. Ook echobeelden kun je inzien met deze app.

Download Orfeus app 

 

 

Terug naar overzicht

Sommige vragen kunnen wachten tot het spreekuur, of kunnen met de assistente worden besproken. Andere vragen of klachten hebben spoed,  kijk hier voor een overzicht van alle momenten waar je de spoedlijn 24/7 voor moet bellen.
Op het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt kan je je al bij ons aanmelden. Onze assistente zal aan de hand van jouw menstruatie cyclus een schatting maken van hoeveel weken je zwanger bent. Afhankelijk van de zwangerschapsduur zal er bij ons op korte of langere termijn een eerste afspraak ingepland worden, de vitaliteitsecho Als je naar ons gebied gaat verhuizen, mag je je ook alvast inschrijven. We plannen een afspraak in zodra je bent verhuisd. Wanneer je in het ziekenhuis onder controle bent, mag je je ook zo snel mogelijk bij ons aanmelden. Wij vinden het prettig om vroeg van te voren te weten wie jij bent en per wanneer je onze onder zorg valt. Daarnaast kan je vast met ons kennismaken tijdens een gesprek rond 34 weken zwangerschap. We leggen dan uit wanneer we langskomen en wanneer je ons moet bellen tijdens de kraamtijd.
De meeste vrouwen lichten hun werkgever in als zij 3 maanden (12 weken) zwanger zijn. Er is voor de werkgever dan genoeg tijd om een eventuele vervanging te regelen. Het uiterste moment om je werkgever in te lichten over de zwangerschap is 3 weken voor je met verlof gaat. Na de termijnecho krijg je van ons per mail de 'zwangerschapsverklaring'. Soms heeft je werkgever deze verklaring nodig, bewaar deze mail dan ook goed. In de zwangerschapsverklaring staat dat je bij ons onder zorg bent en wat de uitgerekende datum is.
Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten als je zwanger bent. Echter mag je sommige dingen niet- of beperkt eten, om de kans op infecties of mogelijke risico's bij jou of de baby te verkleinen. In de basis is het belangrijk dat je groenten goed afwast, vlees goed verhit (geen rauw vlees eten), vis goed verhit (geen rauwe of vacuüm verpakte vis eten) en dat je goed je handen wast voor je gaat eten. Omdat er veel specifieke adviezen zijn over bepaalde voedingsmiddelen kun je het beste de ZwangerHap App van het Voedingscentrum downloaden, in deze app kun je per voedingsmiddel vinden of- en hoeveel je van iets mag eten. Verder is het sterk afgeraden om te roken, alcohol te drinken of drugs te gebruiken in de zwangerschap. Vind je het lastig om met het gebruik hiervan te stoppen, geef dit dan bij ons aan! Wij kunnen samen met jou kijken wat je nodig hebt om wel helemaal te stoppen.
Misselijkheid is een echte zwangerschapskwaal, ongeveer 80% van de zwangeren krijgt ermee te maken.  Meestal treedt het op tussen de 4e en de 7e week van de zwangerschap en neemt het na 12-14 weken weer af. 90% van de zwangeren is bij 20 weken niet meer misselijk. Er zijn een aantal tips die helpen tegen de misselijkheid:
  • Eet vaak kleine beetjes verdeeld over de dag, zodat je maag niet leeg is.
  • Eet en drink ook direct bij het opstaan iets licht verteerbaars
  • Sla vet, zuur en pittig voedsel over en drink geen frisdranken met koolzuur
  • Blijf genoeg (water) drinken
  • Drink gemberthee of neem wat gembercapsules in als je misselijk bent
  • Drink thee van verse pepermunt of neem een pepermuntje
  • Neem voldoende rust
Als de tips niet helpen en je extreem misselijk blijft, of zoveel moet spugen dat je niet meer genoeg vocht binnen kan houden, neem dan altijd contact met ons op.
Sommige testen zijn heel vroeg in het tonen van een zwangerschap, sommige testen geven dit pas een paar dagen/weken later aan. Wacht 1-2 weken en doe opnieuw een zwangerschapstest. Is deze nog steeds negatief, dan kan het zijn dat je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. Wacht een cyclus af en neem eventueel contact op met de huisarts. Is je test positief? Gefeliciteerd! Je bent van harte welkom bij ons in de praktijk en kan contact opnemen met onze assistente om een eerste afspraak in te plannen.
Er zijn een aantal dingen die je tijdens de zwangerschap moet proberen te vermijden of voor op moet letten:
  • verschoon geen kattenbak, kun je dit niet vermijden draag dan handschoenen en was heel goed je handen na de tijd
  • draag handschoenen als je in de tuin aan het werk gaat en was heel goed je handen
  • als je niet beschermd bent tegen de waterpokken, vermijd dan contact met kinderen die de waterpokken hebben
  • wees altijd voorzichtig met speeksel, snot en urine van kleine kinderen, eet bijvoorbeeld niet van hetzelfde vorkje en geef een snotterig kind geen kusjes in het gezicht
  • vermeld bij de tandarts of in het ziekenhuis als er röntgenfoto's gemaakt moeten worden dat je zwanger bent
Ja! Wij werken samen met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. In het begin van de zwangerschap zullen wij je vragen naar welk ziekenhuis je eventueel wilt gaan als we je zouden moeten verwijzen of als je in het ziekenhuis zou willen bevallen. Omdat we bij dit ziekenhuis jou dossier aanmaken, is het voor ons en het ziekenhuis prettig om niet te switchen van ziekenhuis in de zwangerschap/ tijdens de bevalling.
Je bent helemaal vrij in het kiezen van een kraamzorg organisatie. Kijk vooral op de site van de organisatie of het je aanspreekt of vraag rond aan bekenden welke kraamzorgorganisatie zij ervaringen mee hebben. Wij werken in de regio samen met onder andere: