0314 - 74 10 00

Cursussen en voorlichtingen

Binnen onze regio en de praktijk zijn verschillende soorten cursussen en voorlichtingen te volgen. Deze cursussen en voorlichtingen helpen je bij een optimale voorbereiding op de komst van jullie kindje.

 

Groepsvoorlichting

In de zwangerschap geven wij twee keer een groepsvoorlichting. Deze is online, via Microsoft Teams.
De eerste groepsvoorlichting gaat over de zwangerschap, met onderwerpen als: gezonde voeding, zwangerschapskwaaltjes, erkenning regelen, infecties en corona in de zwangerschap, de kinkhoest vaccinatie, lekker in je vel zitten, het bewegen van de baby in de zwangerschap, borstvoeding en nog veel meer.
De tweede groepsvoorlichting gaat over de bevalling en de kraamtijd, we gaan het dan hebben over onder andere: thuis of in het ziekenhuis bevallen, de verschillende fasen in de bevalling, beval houdingen, pijnstilling, wanneer je ons moet bellen en de kraamtijd.
Gezien we veel informatie bespreken die niet zo uitgebreid op het spreekuur aan bod komen, is het van belang dat je mee doet aan de voorlichting. Komt de datum dat we je hebben ingepland niet uit, geef dit dan aan, dan kunnen we je aanmelden bij een andere groep.

 

Voorlichtingsavond van het ziekenhuis

Zowel het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem als het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem hebben op Youtube filmpjes online staan waarin ze uitleg geven over de bevalling en de bevalkamers. In verband met corona geven ze geen rondleidingen op de verloskamers meer.  Je bent vrij om zelf te kiezen naar welk ziekenhuis je eventueel wilt gaan tijdens de bevalling.
Bekijk hier het filmpje van het Rijnstate Ziekenhuis, waarin je de verloskamers kunt zien.
Bekijk hier het filmpje van het Slingeland Ziekenhuis, met voorlichting over de bevalling.
Bekijk hier het filmpje van het Slingeland Ziekenhuis, waarin je de verloskamers kunt zien.

 

Borstvoedingscursus/ Lactatiekundige

Binnen onze praktijk werken we veel samen met Lactatiekundige Marlinda Roes. Een lactatiekundige is iemand die een expert is op het gebied van borstvoeding. Zij geeft voorlichting over borstvoeding en kan helpen als er borstvoedingsproblemen zijn. Als je graag borstvoeding wil geven, of je twijfelt over het geven van borstvoeding,  is het een fijne voorbereiding om haar voorlichtingsavond te volgen. Zij geeft deze regelmatig bij ons op de praktijk in ‘s-Heerenberg. Voor de tarieven, beschikbare data en contact gegevens kun je kijken op de site van Lactatiekundigenpraktijk Marlinda Roes.

 

Bekkenbodemfysiotherapie

Wij werken samen met een aantal bekkenbodemfysiotherapeuten. Dit zijn fysiotherapeuten gespecialiseerd in het gebied rondom je bekken, ook met name tijdens- of na een zwangerschap.
Wist je bijvoorbeeld dat wij iedereen adviseren 6 weken na je bevalling naar een bekkenbodemfysio te gaan voor een ‘post partum check’?

Zwangerschapscursussen

Om fit te blijven tijdens je zwangerschap, je voor te bereiden op de bevalling en je voor te bereiden op het krijgen van een kindje, kan het fijn zijn om een zwangerschapscursus te volgen.
Hier in de regio hebben we verschillende soorten cursussen:

 

Doula

Doula betekent letterlijk een geboortecoach. Een Doula is in andere landen, waar verloskundigen niet veel aanwezig zijn tijdens de bevalling, al langer populair maar is in Nederland ook steeds meer in opkomst.  Een Doula is de hele bevalling bij je, speelt tijdens de bevalling nog meer in op persoonlijke wensen dan de verloskundige dat doet. Een Doula geeft mentale en praktische ondersteuning om de bevalling zo prettig mogelijk door te komen. Zij kan je helpen coachen, massage’s geven, tips geven om je beter te kunnen ontspannen en nog veel meer. Wij werken in de regio samen met Doula Esmee, voor meer informatie kun je op haar site kijken.

 

Slaapcoach

BureauTwinkel, Mariëlle van Hummel (slaap)coach jonge gezin, orthopedagoog en gz-psycholoog en Sanne Jonkers (slaap)coach jonge gezin, orthopedagoog, werken op een liefdevolle manier aan slaap en meer rust in het gezin.
Neem een kijkje op hun site om te zien wanneer hun eerstvolgende webinar is, om je voor te bereiden op de komst van jullie kindje in combinatie met slaap. Of schrijf je bij hun in voor de huiskamersessies waarbij je meerdere bijeenkomsten hebt over slaap, wat past bij jullie kindje en in jullie gezin.