0314 - 74 10 00

Echoscopie

Tijdens het spreekuur staat het echoapparaat altijd aan, in plaats van alleen naar het hartje te luisteren bieden we je aan om ook ‘even’ te kijken. Dit is géén officiële echo en we meten of beoordelen dan ook niks, het is vaak gewoon even leuk om te spieken. Naast deze ‘korte’ echo’s zijn er in de zwangerschap nog een aantal medische echo’s, die op al onze spreekuurlocaties mogelijk zijn:

Vitaliteit

De eerste echo die in de zwangerschap gemaakt kan worden heet de ‘vitaliteitsecho’. Dit is een echo rond de 7e week van de zwangerschap, om te kijken of het hartje klopt en of het er één is, of misschien een tweeling. Er wordt tevens gekeken of de zwangerschap op de juiste plek in de baarmoeder groeit. Soms is het kindje niet goed te zien als we via je buik de echo maken, het kan dan zijn dat we een inwendige/vaginale echo moeten maken. Een spannend moment. Een echo vóór de 7e week geeft meestal geen duidelijkheid, omdat het nog te vroeg is.

Termijn

Rond 11 weken vindt de termijnecho plaats. Bij deze echo wordt de uitgerekende datum bepaald. Het kindje wordt gemeten van zijn hoofd tot stuitje. Deze meting is heel specifiek en geeft een zeer goede indicatie hoe oud het kindje precies is op dat moment. We stellen daarom (landelijk beleid) op basis van deze echo je uitgerekende datum definitief vast, vandaar de naam termijnecho.

Geslachtsbepaling

Wanneer je rond 16 weken op de praktijk voor controle komt, kunnen we indien gewenst, naar het geslacht van de baby kijken. Dit is kosteloos, maar uiteraard alleen als je dat wilt. Ligt het kindje er niet goed voor en is het niet zichtbaar, kan je altijd een pretecho laten maken bij een pretechoburo in de buurt. Ook voor een vroege geslachtbepaling, vanaf 14 weken, verwijzen we je naar een pretechoburo.

Ligging

Rond de 36 weken controleren we met behulp van een echo hoe de baby in de buik ligt, de liggingsecho. Het is belangrijk om te weten hoe de baby ligt voordat de bevalling begint.

Extra echo’s op indicatie

Soms zijn er op  indicatie extra echo’s nodig. Klik hier om meer te lezen over extra echo’s op indicatie.

Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk om met behulp van een echo te kijken naar de groei en ontwikkeling van het kindje. Er kan gekeken worden naar lichamelijke afwijkingen bij de 13 weken en de  20-weken echo. Dit valt onder prenatale screening.

Deze echo’s zijn specifiek om aangeboren afwijkingen op te sporen bij het kindje. Deze echo’s zijn optioneel, je kan zelf beslissen of je deze onderzoeken wel of niet wilt. Lees hier meer uitleg over prenatale screening.

Terug naar overzicht