0314 - 74 10 00

Anticonceptie

Wil je advies over anticonceptie dan ben je bij ons op de goede plek! Aan het einde van het kraambed en op de nacontrole hebben we het hier altijd met jou en je partner over. Er is veel keus – afhankelijk van je situatie mag je kiezen voor condooms, de pil, verschillende soorten spiraaltjes en andere…meer lezen kun je op anticonceptie-online.
Als je weet wat je wilt, schrijven we een recept uit voor je.

Spiraaltje plaatsen

Als je hebt gekozen voor een spiraaltje, maken we een afspraak op ons spreekuur om deze te plaatsen. Na een vaginale bevalling kan dit na 10-12 weken. Ben je nog nooit bevallen, plaatsen we hem tijdens je menstruatie. Voor en na het plaatsen maken we altijd een echo. Op spiraalplaatsen kun je nog meer lezen over de werkwijze.

Bekijk hier de tarieven van de verschillende soorten spiraaltjes

Neem contact op met onze verloskundigenpraktijk voor meer informatie over anticonceptie.

Terug naar overzicht

Je kan 4 weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Je eerste menstruatie kan dan na 6 weken na de bevalling plaatsvinden. Nog voor je je eerste menstruatie hebt vindt de eisprong plaats en ben je weer vruchtbaar. Bij vrouwen die borstvoeding geven kan de menstruatiecyclus later op gang komen dan bij vrouwen die flesvoeding geven. Je lijf heeft ongeveer 9 maanden nodig om te 'ontzwangeren' . Als je niet het risico wilt lopen om direct weer zwanger te worden, denk dan aan anticonceptie. Wij kunnen je helpen in het zoeken van een geschikte anticonceptiemethode.
Voor vrouwen tot 18 jaar wordt anticonceptie volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor vrouwen van 18, 19 en 20 jaar wordt anticonceptie vergoed vanuit de basisverzekering, maar geld er wel een eigen risico. Voor vrouwen vanaf 21 jaar wordt anticonceptie alleen vergoed bij sommige aanvullende verzekeringen. Wil je weten wat er in jouw geval vergoed wordt? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.
Vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie gelden er een paar adviezen:
  • Start met het slikken van foliumzuur, foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen (zoals een open ruggetje en een hazenlip) bij de baby zodra je zwanger bent, het advies is om foliumzuur tot de 12e week van de zwangerschap te blijven slikken
  • Beperk jou en je partner in het drinken van alcohol, alcohol heeft een negatief effect op de werking van het sperma en kan zodra je zwanger bent de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken
  • Houd je menstruatiecyclus in de gaten, bereken je vruchtbare dagen (zie de vraag, wanneer ben ik vruchtbaar). Er zijn apps beschikbaar die je hierbij kunnen helpen
  • Zorg voor een gezonde leefstijl, ook bij je partner. Hieronder valt ook: stop met roken! Roken heeft een negatief effect op de werking van het sperma, als de vrouw rookt vergroot de kans op een miskraam en brengt het risico's bij de baby met zich mee.
  80% van de stellen is na het hebben van onbeschermde seks met 1 jaar zwanger, en 90% na 2 jaar. Het is dus niet erg als het wat langer duurt voor je zwanger bent. Ben je langer dan een jaar bezig om zwanger te worden? Neem dan contact op met de huisarts.