Zwangerschap
Zwangerschapsbegeleiding en complicaties
Elke zwangerschap is uniek. Ook al ben je een keer (of vaker) eerder bevallen, je weet nooit hoe deze bijzondere periode precies zal verlopen. Voor ‘nieuwe’ ouders is alles extra spannend. Onze verloskundingen vertellen je welke onderzoeken je tijdens de zwangerschapsbegeleiding kunt verwachten en welke tests optioneel zijn. Ook bieden we je informatie over eventuele complicaties.
Onderzoeken tijdens de zwangerschap
Bij een goede zwangerschapsbegeleiding is een aantal medische onderzoeken belangrijk:
- De bloeddrukmeting: een hoge bloeddruk is gevaarlijk voor zowel de moeder als de baby en kan ernstige complicaties veroorzaken.
- Controle van de groei van de baby. Uitwendig door de baarmoeder op te meten en als het nodig is met de echoscopie.
- Controle van de ligging van de baby. Door middel van uitwendig onderzoek voelt de verloskundige naar de ligging van de baby in de buik. Aan het eind van de zwangerschap is het belangrijk dat de baby met het hoofdje naar beneden ligt.
- De hartslag van de baby controleren: dit doen we vanaf week 14 of 15.
- Bloedonderzoeken: we controleren onder meer het ijzergehalte van de zwangere en de bloedgroep en rhesusfactor worden bepaald.
- Op indicatie: Inwendig onderzoek: met 2 vingers gaan we de vagina in en voelen naar de baarmoedermond. Zo weten we of de baarmoedermond nog dichtzit, of juist opengaat, en hoe diep het hoofdje al is ingedaald.
Prenatale screening
Tegenwoordig mogen alle aanstaande ouders beslissen of, en zo ja welke, onderzoeken ze laten doen om hun kindje te testen op het Edwards-, Pataus-, of Downsyndroom, of lichamelijke afwijkingen. Via het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kun je meer lezen over de 13- en 20 weken echo en de NIPT.
Prenatale diagnostiek
Prenatale diagnostiek is niet hetzelfde als prenatale screening. Bij prenatale diagnostiek wordt onderzocht of je ongeboren kind een bepaalde aandoening heeft. Bij prenatale screening wordt alleen de kans berekend op een bepaalde aangeboren aandoening. De onderzoeken die bij prenatale diagnostiek horen, zijn de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie en geavanceerd echoscopisch onderzoek.
Complicaties in de zwangerschap
Hoe gezond je ook leeft en hoeveel rekening je ook met je baby houdt, een zwangerschap kan toch anders verlopen dan verwacht. Complicaties die kunnen optreden en waar je vrijwel geen invloed (noch schuld!) op hebt zijn:
- een miskraam
- een (dreigende) vroeggeboorte
- bloedverlies
- zwangerschapsvergiftiging
- HELLP syndroom
- zwangerschapsdiabetes
- stuitligging
Op het moment dat je iets gebeurt, is het belangrijk dat er goed naar je wordt geluisterd. Bij Verloskundigenpraktijk Montferland Wehl nemen we de tijd voor jou en krijg je de begeleiding waar jij behoefte aan hebt. We geven je duidelijke uitleg over wat er gaande is en wat er nog gaat gebeuren. Indien nodig verwijzen we je uiteraard door naar een gynaecoloog of andere specialist.
Terug naar overzicht
- Eet vaak kleine beetjes verdeeld over de dag, zodat je maag niet leeg is.
- Eet en drink ook direct bij het opstaan iets licht verteerbaars
- Sla vet, zuur en pittig voedsel over en drink geen frisdranken met koolzuur
- Blijf genoeg (water) drinken
- Drink gemberthee of neem wat gembercapsules in als je misselijk bent
- Drink thee van verse pepermunt of neem een pepermuntje
- Neem voldoende rust
- verschoon geen kattenbak, kun je dit niet vermijden draag dan handschoenen en was heel goed je handen na de tijd
- draag handschoenen als je in de tuin aan het werk gaat en was heel goed je handen
- als je niet beschermd bent tegen de waterpokken, vermijd dan contact met kinderen die de waterpokken hebben
- wees altijd voorzichtig met speeksel, snot en urine van kleine kinderen, eet bijvoorbeeld niet van hetzelfde vorkje en geef een snotterig kind geen kusjes in het gezicht
- vermeld bij de tandarts of in het ziekenhuis als er röntgenfoto's gemaakt moeten worden dat je zwanger bent