0314 - 74 10 00

Miskraam

Soms loopt het niet zoals je gehoopt hebt en eindigt de zwangerschap onverwacht in een miskraam.

Wat is een miskraam?

Bij een miskraam klopt er geen hartje (meer) bij het kindje. Er is dan iets misgegaan in de ontwikkeling. Soms is dit al heel vroeg in de zwangerschap, net na de bevruchting, maar soms ook later in de zwangerschap. De meeste miskramen gebeuren voor de 12 weken.  Het hartje klopt niet meer en het kindje stopt dan met groeien. Je lichaam stoot de zwangerschap op den duur vanzelf af. Je krijgt buikkrampen en bloedverlies. Hoe dit verloopt hangt af van de duur van de zwangerschap en is elke keer anders. Omdat er iets misgaat in de ontwikkeling, kan je niets doen om een miskraam te voorkomen. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders.

Symptomen bij een miskraam

Een miskraam kan beginnen met bloedverlies. Vaak heb je eerst wat licht bloedverlies wat na verloop van tijd meer wordt, net als wanneer de menstruatie begint. Daarnaast kunnen er buikkrampen ontstaan. Als je al wat verder zwanger bent, kan je ook bloedstolsels verliezen en het zwangerschapsweefsel. Het lichaam stoot dit op den duur vanzelf af.

Het kan ook zijn dat je bij de eerste echo ziet dat het hartje niet klopt. Ben je minder dan 6 weken zwanger, dan is dit normaal, het hartje moet nog beginnen met kloppen. Je hebt dan geen miskraam, maar bent nog pril zwanger. We maken in dat geval altijd 1 of 2 weken later opnieuw een echo.

Ben je verder dan 7 weken zwanger en klopt het hartje niet, dan is er sprake van een miskraam. Soms heb je dan nog geen bloedverlies of buikpijn, je lichaam heeft soms tijd nodig om het af te stoten. Vaak heb je in dat geval ook nog zwangerschapssymptomen, zoals misselijkheid of gespannen borsten. Dat komt omdat de zwangerschapshormonen nog aanwezig zijn in je lichaam. Dat betekent dat ook de zwangerschapstest nog positief kan zijn, ondanks dat de zwangerschap niet goed is.

Een miskraam, wat nu?

Als er een miskraam is vastgesteld, zijn er verschillende opties:

  • afwachten op spontane miskraam, natuurlijke manier
  • behandeling met medicijnen om de miskraam op gang te brengen
  • een curettage in het ziekenhuis, een ingreep waarbij de baarmoeder wordt leeggemaakt
Afwachten op spontane miskraam

Meestal begint binnen 1 a 2 weken bloedverlies en buikpijn. Dit neemt geleidelijk toe, tot dat het lichaam de zwangerschap heeft afgestoten. Als het zwangerschapsweefsel loskomt en de baarmoedermond opengaat, kan je hierbij kortdurend ruim bloedverlies en buikpijn hebben. Je lichaam regelt dit zelf en zodra het eruit is, neemt het bloedverlies en de buikpijn snel af. Het voordeel is, dat je geen medisch ingrijpen nodig hebt en dat dit een natuurlijk proces is. Het nadeel is, dat je niet altijd weet wanneer dit gebeurt en dat je er soms even op moet wachten voordat het begint.

Behandeling met medicijnen

Als je niet wilt afwachten totdat je lichaam vanzelf de zwangerschap afstoot en loslaat, kan je naar het ziekenhuis voor medicijnen. We verwijzen je dan naar de gynaecoloog en die zal medicijnen voorschrijven die je thuis kan inbrengen. Je kan dan zelf een moment kiezen wanneer je de medicijnen neemt. Na 1 a 2 weken kijkt de gynaecoloog met de echo of de baarmoeder leeg is. Zo niet, kan je nogmaals medicijnen nemen. In ongeveer 15% van de gevallen komt de miskraam er niet compleet uit en is alsnog een curettage nodig.

Een curettage

Een curettage is een operatie waarbij er met een dun buisje de baarmoeder wordt leeggezogen. Je gaat dan onder narcose. Je bent dan één dag in het ziekenhuis en kan daarna weer naar huis. Het voordeel is dat je er niets van merkt omdat je onder narcose gaat en dat je het kan ‘plannen’. Het nadeel is dat er bij een curettage een kleine kans is dat met het buisje een gaatje in de baarmoeder ontstaat, een perforatie. Uit voorzorg krijg je antibiotica.

Wanneer contact opnemen?

Je moet ons bellen op het spoednummer indien :

  • Je hevig bloedverlies hebt
  • Je koorts hebt (boven de 38 graden) tijdens of na de miskraam
  • Je niet goed voelt tijdens de miskraam: duizelig, zweterig of het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen
  • Je hevige buikkrampen hebt
  • Je blijvend bloedverlies en buikpijn hebt na de miskraam

Wij zullen je tijdens en na de miskraam begeleiden. We zullen verschillende keren contact met je opnemen, om te kijken hoe het met je gaat. We stemmen met jou af wat je prettig vindt, telefonisch, bij ons op de praktijk, of bij jou thuis. We staan altijd voor je klaar in deze periode. Naast de medische begeleiding zullen we ook kijken hoe het emotioneel met je gaat. Voor sommige vrouwen gaat het leven na een miskraam snel weer verder, voor andere vrouwen heeft het grote emotionele impact. Dit is helemaal niet raar en we zullen je hiermee indien nodig, helpen.

Tips

Wanneer je voor afwachten of medicijnen kiest, kan je met een aantal dingen rekening houden:

  • Zorg dat je paracetamol in huis hebt tegen de pijn van de buikkrampen
  • Gebruik maandverband een geen tampons, in verband met risico op een ontsteking
  • Zet een vergiet in de wc. Vaak komt het weefsel los als je op de wc zit. Je kan dan zelf, of samen met ons, kijken naar het vruchtzakje of indien zichtbaar, het kindje. Wil je dit samen met ons doen, laat het ons dan weten.
  • Zorg dat je niet alleen bent als je de miskraam krijgt
  • Overweeg om je ziek te melden. Je bent niet verplicht om aan je werkgever te vertellen dat je een miskraam hebt.
  • Je kunt het kindje bewaren en bekijken in een bakje water. Kijk voor meer uitleg hierover op watermethode.nl

Opnieuw zwanger na een miskraam

Heb je een miskraam meegemaakt en ben je weer zwanger, dan kan je je direct aanmelden. Het is een spannende en onzekere periode. Vaak zijn vrouwen angstig om opnieuw een miskraam te krijgen. Samen kijken we waar je behoefte aan hebt, maar we bieden je in ieder geval een vroege echo bij 7 weken aan. Tevens kan je elke week even op het spreekuur komen om naar het hartje te kijken/ luisteren met de echo, zolang jij dat nodig hebt. Dat vinden wij vanzelfsprekend. Zo hopen we dat het vertrouwen in je lichaam en een nieuwe zwangerschap weer kan toenemen en je de eerste periode wat makkelijker doorkomt.

 

Terug naar overzicht

Na één miskraam is de kans op weer een miskraam niet verhoogd. 25.000 vrouwen krijgen jaarlijks een miskraam. De kans op een miskraam neemt toe naarmate je ouder wordt. Bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar krijgt 1 op de 10 een miskraam. Bij zwangere vrouwen vanaf 40 jaar krijgt 1 op de 5 een miskraam. Door roken, alcohol en overgewicht, neemt de kans op een miskraam toe.  
Ja, dat mag. Er is geen medische reden om niet direct weer zwanger te worden. Soms kan het zijn dat je er emotioneel nog niet aan toe bent. Of wanneer je een hevige miskraam hebt gehad met veel bloedverlies, is je lichamelijke conditie nog niet optimaal. Voel vooral wanneer je er weer aan toe bent, dat is het belangrijkste.
De meeste vrouwen zijn een paar weken na de miskraam weer vruchtbaar. Wanneer dat is, kan je niet voorspellen. Het ligt er onder andere aan hoe snel de zwangerschapshormonen van de miskraam weer uit je lichaam zijn. De eisprong vindt 2 weken voor de menstruatie plaats. Dus als je weer begint te menstrueren, ben je de twee weken daarvoor alweer vruchtbaar geweest. Wil je even niet zwanger worden na de miskraam, start dan weer met anticonceptie of gebruik condooms.