0314 - 74 10 00

Kraamtijd

De eerste 6 weken na de bevalling noemen we de kraamtijd. De eerste 8 dagen hiervan behoren tot de kraamweek. Tijdens deze week krijg je hulp van een kraamverzorgster. Wij komen ongeveer 3 tot 4 keer langs in de kraamweek. Dit om jullie nieuwe aanwinst te bewonderen, maar ook omdat we graag willen weten hoe het met jullie gaat en of jullie nog van hulp en advies kunnen voorzien.

Bij problemen in de kraamweek zijn wij ook 24/7  voor jullie bereikbaar op het spoednummer.

Huisbezoek van de verloskundige

De eerste keer is de dag na de bevalling of, als je in het ziekenhuis bent bevallen, de dag nadat je uit het ziekenhuis bent gekomen.
Daarna komen we om de dag en komen ook de hielprik bij jullie kindje afnemen. Meestal bellen we een keertje op de 6e dag na de bevalling. Wanneer de baby ongeveer 1 week oud is komen we, als alles goed gaat, voor de laatste keer op bezoek. Op de laatste dag van het kraambed, meestal na ongeveer 8 dagen, krijgen jullie van ons nog diverse informatie op de mail. Lees dit rustig door, daarnaast maken we nog een afspraak voor ongeveer 6 weken na de bevalling, de nacontrole, om alles nog eens een keer te overlopen.

Neem contact op voor meer informatie

GOUDEN tips tijdens de kraamtijd

  • Blijf de eerste 3 tot 4 dagen in bed. Een goed herstel gaat of staat met voldoende rust. Ga er alleen uit om te douchen en naar het toilet te gaan.
  • Respecteer het rustuurtje van 13.00 tot 15.00 uur! Ga in bed liggen, het liefst samen met je partner en de baby in de buurt. Of als de baby wat onrustig is, juist de baby beneden bij de kraamverzorgster zodat jullie goed kunnen rusten.
  • Stem bezoek af op jullie behoeftes en die van de baby. Veel rust in huis doet wonderen.
  • Laat je verwennen door de kraamverzorgster en poets niet zelf het huis
  • Vraag alles wat je wilt vragen aan de kraamzorg, aan ons en eventueel aan de lactatiekundigen. Daar zijn we voor!
  • Een huildag bij jou is heel normaal, gewoon lekker laten gaan. “Huilen om alles, huilen om niets” is vaak de slogan van die dag (en de kraamzorg is vaak extra lief!).

Maar bovenal: GENIET! Dat is uiteindelijk het beste voor je herstel.

Begeleiding na de kraamtijd

In de eerste week komen we regelmatig op huisbezoek om te zien
hoe het met jullie gaat en om jullie tips en adviezen te geven.
We zijn daarna zes weken lang telefonisch bereikbaar en vaak zien we elkaar nog rond 6 weken na de bevalling op de nacontrole. Het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) neemt de zorg vanaf ongeveer de 10e dag na de bevalling grotendeels over. Het consultatiebureau is er een onderdeel van.

Nadat de kraamverzorgster weg
is, zal de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau bellen om een eerste afspraak te maken. De eerste keer komt ze bij je thuis om de baby
te wegen, de voeding te bespreken en verdere uitleg te geven. Ook wordt er een eerste afspraak gemaakt voor op het consultatiebureau voor onder meer de gehoortest en de vaccinaties van de baby.

Meer informatie vind je bij CJG Montferland en CJG Achterhoek.

Meer informatie over eventuele complicaties

Terug naar overzicht

Sommige vragen kunnen wachten tot het spreekuur, of kunnen met de assistente worden besproken. Andere vragen of klachten hebben spoed,  kijk hier voor een overzicht van alle momenten waar je de spoedlijn 24/7 voor moet bellen.
Je bent helemaal vrij in het kiezen van een kraamzorg organisatie. Kijk vooral op de site van de organisatie of het je aanspreekt of vraag rond aan bekenden welke kraamzorgorganisatie zij ervaringen mee hebben. Wij werken in de regio samen met onder andere:
Je kan 4 weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Je eerste menstruatie kan dan na 6 weken na de bevalling plaatsvinden. Nog voor je je eerste menstruatie hebt vindt de eisprong plaats en ben je weer vruchtbaar. Bij vrouwen die borstvoeding geven kan de menstruatiecyclus later op gang komen dan bij vrouwen die flesvoeding geven. Je lijf heeft ongeveer 9 maanden nodig om te 'ontzwangeren' . Als je niet het risico wilt lopen om direct weer zwanger te worden, denk dan aan anticonceptie. Wij kunnen je helpen in het zoeken van een geschikte anticonceptiemethode.