0314 - 74 10 00

Cursussen en andere zorgverleners

Cursussen en voorlichtingen

Binnen onze regio en de praktijk zijn verschillende soorten cursussen en voorlichtingen te volgen. Deze cursussen en voorlichtingen helpen je bij een optimale voorbereiding op de komst van jullie kindje.

Groepsvoorlichting zwangerschap en bevalling

In de zwangerschap geven wij één keer een groepsvoorlichting. (De tweede voorlichting wordt gegeven vanuit het Slingeland Ziekenhuis, hierover later meer.) Deze is online, via Microsoft Teams. Tijdens een van je eerste afspraken zullen wij je een datum door geven dat je bent ingedeeld, 1 a 2 dagen van te voren krijg je via de e-mail een linkje. Komt deze datum je niet uit, geef dit dan vooral door zodat wij je bij een andere groep in kunnen delen.
De  groepsvoorlichting gaat over de zwangerschap, met onderwerpen als: gezonde voeding, zwangerschapskwaaltjes, erkenning regelen, infecties en corona in de zwangerschap, de kinkhoest vaccinatie, lekker in je vel zitten, het bewegen van de baby in de zwangerschap, borstvoeding en nog veel meer. Je mag je camera aan hebben tijdens de voorlichting, maar dit is niet verplicht. Tevens mag je je naam veranderen zodat je eventueel anoniem mee kan doen.

De tweede groepsvoorlichting wordt georganiseerd vanuit het Slingeland Ziekenhuis op iedere eerste dinsdag van de maand om 19:30 uur. 
Deze voorlichting wordt in het Auditorium van het Slingeland en online via Zoom gegeven door twee eerstelijnsverloskundigen, een verpleegkundige, een klinisch verloskundige, een lactatiekundige en een gynaecoloog. De voorlichting gaat met name over de bevalling: thuis of in het ziekenhuis bevallen, de verschillende fasen in de bevalling, wat zijn weeën, het breken van de vliezen, beval houdingen, pijnstilling, het beloop bij een eventuele inleiding of keizersnede, wanneer je moet bellen en er is een Lactatiekundige die een stukje over borst- of kunstvoeding verteld.
Vanaf 28 weken kan je je opgeven door te mailen naar secretariaat.b2@slingeland.nl. Je krijgt dan via de e-mail verdere instructies en eventueel een linkje om de voorlichting te volgen.
Ook als je niet bij het Slingeland onder zorg bent, bijvoorbeeld doordat je graag naar het Rijnstate wilt, kan je je aanmelden voor deze voorlichting.
Tijdens de voorlichting staan automatisch je microfoon en camera uit, vragen kun je stellen op de chat. Na elk onderwerp dat besproken is wordt er een vragenrondje gehouden waarin de vragen uit de chat beantwoordt worden.

Gezien we veel informatie bespreken die niet (zo uitgebreid) op het spreekuur aan bod komt, is het van belang dat je mee doet aan de voorlichtingen.

Voorlichtingsfilmpjes en de verloskamers van het ziekenhuis

Zowel het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem als het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem hebben op Youtube filmpjes online staan waarin ze uitleg geven over de bevalling en de verloskamers. Lukt het je niet om de digitale voorlichting te volgen, kijk dan de filmpjes van het Slingeland, hierin worden alle belangrijke onderwerpen besproken. In verband met corona geven ze geen rondleidingen op de verloskamers meer.  Je bent vrij om zelf te kiezen naar welk ziekenhuis je eventueel wilt gaan tijdens de bevalling.
Bekijk hier het filmpje van het Rijnstate Ziekenhuis, waarin je de verloskamers kunt zien.
Bekijk hier het filmpje van het Slingeland Ziekenhuis, met voorlichting over de bevalling.
Bekijk hier het filmpje van het Slingeland Ziekenhuis, waarin je de verloskamers kunt zien.

Borstvoedingscursus/ Lactatiekundige

Binnen onze praktijk werken we veel samen met lactatiekundige Marlinda Roes. Een lactatiekundige is iemand die een expert is op het gebied van borstvoeding. Zij geeft voorlichting over borstvoeding en kan helpen als er borstvoedingsproblemen zijn. Als je graag borstvoeding wil geven, of je twijfelt over het geven van borstvoeding,  is het een fijne voorbereiding om haar voorlichtingsavond te volgen. Zij geeft deze regelmatig bij ons op de praktijk in ‘s-Heerenberg. Voor de tarieven, beschikbare data en contact gegevens kun je kijken op de site van Lactatiekundigenprakijk Marlinda Roes.

Bekkenfysiotherapie

We werken samen met meerdere bekkenfysiotherapeuten in de regio.

Zwangerschapscursussen

Om fit te blijven tijdens je zwangerschap, je voor te bereiden op de bevalling en je voor te bereiden op het krijgen van een kindje, kan het fijn zijn om een zwangerschapscursus te volgen.
Hier in de regio hebben we verschillende soorten cursussen:

Doula

Doula betekent letterlijk een geboortecoach. Een Doula is in andere landen, waar verloskundigen niet veel aanwezig zijn tijdens de bevalling, al langer populair maar is in Nederland ook steeds meer in optrek.  Een Doula is de hele bevalling bij je, speelt tijdens de bevalling nog meer in op persoonlijke wensen dan de verloskundige dat doet. Een Doula geeft mentale en praktische ondersteuning om de bevalling zo prettig mogelijk door te komen. Zij kan je helpen coachen, massage’s geven, tips geven om je beter te kunnen ontspannen en nog veel meer. Wij werken in de regio samen met Doula Esmee, voor meer informatie kun je op haar site kijken.

Babymassage

Fysiofit Kilder biedt sinds kort in de regio cursussen babymassage aan. Marieke Buitenhuis is fysiotherapeute, docente Zwangerfit en verzorgt deze cursussen, ga naar de site van Fysiofit Kilder voor meer informatie.

Ook kun je voor een ontspannen baby- of peutermassage  terecht bij Tulleke. Tulleke is een baby massage praktijk gerund door Bep Wiesman. Zij is werkzaam geweest als kraamverzorgster en heeft veel ervaring met baby’s.

Slaapcoaches

Bureau Twinkel, Mariëlle en Sanne zijn beide moeder, orthopedagoog en GZ-psycholoog. Meer slaap, minder zorgen en samen genieten. Dat is hun missie. Bureau Twinkel geeft voorlichting over slaap en begeleidt ouders waarbij het slapen van hun kindje moeizaam verloopt en/of ouders onzeker zijn over hoe dit aan te pakken. Neem een kijkje op hun website voor meer informatie over de Huiskamersessies en het webinar die ze aanbieden.
Samen aan de slag met slaap! Alles in het leven is tenslotte zoveel fijner en leuker als je uitgerust bent. 

Homeopathie

Voor een heleboel zwangerschapsklachten, kan homeopathie een uitkomst brengen. Caroline Steinvoort is homeopaat in Duiven, maar kan eventueel ook op huisbezoek komen.

 

Terug naar overzicht