0314 - 74 10 00

Kinderwens

Ook voordat je zwanger bent, kan je een bij de verloskundige terecht met vragen over gezond zwanger worden. Tijdens een afspraak op het kinderwensspreekuur worden jouw vragen besproken. Daarnaast worden belangrijke aspecten doorgenomen als voeding en leefstijl, medicijngebruik, medische voorgeschiedenis en erfelijke ziektes.

Het is van grote waarde dat je gezond begint aan een zwangerschap. Als je gezond leeft rondom de bevruchting en de zwangerschap, is de kans het grootst op een gezond kindje. Maar hoe doe je dit? Daar wordt uitleg over gegeven.

Het verloop van de menstruatiecyclus en vruchtbare dagen worden uitgelegd. Probeer je al een tijdje zwanger te worden en lukt het nog niet? Twijfel je over een doorverwijzing naar het ziekenhuis? En welke onderzoeken zijn er dan mogelijk? Dit alles kan aan bod komen tijdens het kinderwensspreekuur.

Het kan voorkomen dat een vorige zwangerschap of bevalling erg moeizaam is verlopen. Dan kan je op het kinderwensspreekuur met de verloskundige doornemen wat de herhalingskansen zijn, en of je dit kan beïnvloeden. Eventuele angsten of nare ervaringen kunnen aan bod komen.

Indien er (medische) risicofactoren zijn, kan je worden doorverwezen naar een specialist, zoals bijvoorbeeld de gynaecoloog of erfelijkheidscentrum.

Wil je alvast meer lezen over dit onderwerp? Of lezen over gezond zwanger worden? Kijk dan op de website van strakszwangerworden.nl 

Wil je een afspraak maken voor het kinderwensspreekuur? Annemarie is gespecialiseerd hierin. Je kan via de assistente een afspraak maken

Terug naar overzicht

Vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie gelden er een paar adviezen:
  • Start met het slikken van foliumzuur, foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen (zoals een open ruggetje en een hazenlip) bij de baby zodra je zwanger bent, het advies is om foliumzuur tot de 12e week van de zwangerschap te blijven slikken
  • Beperk jou en je partner in het drinken van alcohol, alcohol heeft een negatief effect op de werking van het sperma en kan zodra je zwanger bent de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken
  • Houd je menstruatiecyclus in de gaten, bereken je vruchtbare dagen (zie de vraag, wanneer ben ik vruchtbaar). Er zijn apps beschikbaar die je hierbij kunnen helpen
  • Zorg voor een gezonde leefstijl, ook bij je partner. Hieronder valt ook: stop met roken! Roken heeft een negatief effect op de werking van het sperma, als de vrouw rookt vergroot de kans op een miskraam en brengt het risico's bij de baby met zich mee.
  80% van de stellen is na het hebben van onbeschermde seks met 1 jaar zwanger, en 90% na 2 jaar. Het is dus niet erg als het wat langer duurt voor je zwanger bent. Ben je langer dan een jaar bezig om zwanger te worden? Neem dan contact op met de huisarts.
Tijdens iedere menstruatiecyclus wordt een eicel/eitje klaargemaakt voor een eventuele bevruchting. Het moment dat deze eicel vrijkomt wordt de eispong of ovulatie genoemd. Deze eicel kan ongeveer een dag lang bevrucht worden, na één dag is de kans op een bevruchting klein. De ovulatie vind in een regelmatige menstruatiecyclus 14 dagen voor de eerste dag van de menstruatie plaats, in een cyclus van 28 dagen is dit op dag 14. Sperma kan tot 5 dagen in het vrouwelijk lichaam in leven blijven. Je bent hierom vruchtbaar van 5 dagen voor, tot 1 dag na je ovulatie. Je kunt handige apps downloaden die inzicht geven in jouw menstruatiecyclus, en die ook de ovulatie en vruchtbare dagen weergeven.
Je kan 4 weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Je eerste menstruatie kan dan na 6 weken na de bevalling plaatsvinden. Nog voor je je eerste menstruatie hebt vindt de eisprong plaats en ben je weer vruchtbaar. Bij vrouwen die borstvoeding geven kan de menstruatiecyclus later op gang komen dan bij vrouwen die flesvoeding geven. Je lijf heeft ongeveer 9 maanden nodig om te 'ontzwangeren' . Als je niet het risico wilt lopen om direct weer zwanger te worden, denk dan aan anticonceptie. Wij kunnen je helpen in het zoeken van een geschikte anticonceptiemethode.
Sommige testen zijn heel vroeg in het tonen van een zwangerschap, sommige testen geven dit pas een paar dagen/weken later aan. Wacht 1-2 weken en doe opnieuw een zwangerschapstest. Is deze nog steeds negatief, dan kan het zijn dat je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. Wacht een cyclus af en neem eventueel contact op met de huisarts. Is je test positief? Gefeliciteerd! Je bent van harte welkom bij ons in de praktijk en kan contact opnemen met onze assistente om een eerste afspraak in te plannen.