0314 - 74 10 00

Veelgestelde vragen

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Stuur ons dan een bericht via ons contactformulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Neem contact op

Sommige vragen kunnen wachten tot het spreekuur, of kunnen met de assistente worden besproken. Andere vragen of klachten hebben spoed,  kijk hier voor een overzicht van alle momenten waar je de spoedlijn 24/7 voor moet bellen.

Vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie gelden er een paar adviezen:

  • Start met het slikken van foliumzuur, foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen (zoals een open ruggetje en een hazenlip) bij de baby zodra je zwanger bent, het advies is om foliumzuur tot de 12e week van de zwangerschap te blijven slikken
  • Beperk jou en je partner in het drinken van alcohol, alcohol heeft een negatief effect op de werking van het sperma en kan zodra je zwanger bent de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken
  • Houd je menstruatiecyclus in de gaten, bereken je vruchtbare dagen (zie de vraag, wanneer ben ik vruchtbaar). Er zijn apps beschikbaar die je hierbij kunnen helpen
  • Zorg voor een gezonde leefstijl, ook bij je partner. Hieronder valt ook: stop met roken! Roken heeft een negatief effect op de werking van het sperma, als de vrouw rookt vergroot de kans op een miskraam en brengt het risico's bij de baby met zich mee.
  80% van de stellen is na het hebben van onbeschermde seks met 1 jaar zwanger, en 90% na 2 jaar. Het is dus niet erg als het wat langer duurt voor je zwanger bent. Ben je langer dan een jaar bezig om zwanger te worden? Neem dan contact op met de huisarts.

Tijdens iedere menstruatiecyclus wordt een eicel/eitje klaargemaakt voor een eventuele bevruchting. Het moment dat deze eicel vrijkomt wordt de eispong of ovulatie genoemd. Deze eicel kan ongeveer een dag lang bevrucht worden, na één dag is de kans op een bevruchting klein. De ovulatie vind in een regelmatige menstruatiecyclus 14 dagen voor de eerste dag van de menstruatie plaats, in een cyclus van 28 dagen is dit op dag 14. Sperma kan tot 5 dagen in het vrouwelijk lichaam in leven blijven. Je bent hierom vruchtbaar van 5 dagen voor, tot 1 dag na je ovulatie. Je kunt handige apps downloaden die inzicht geven in jouw menstruatiecyclus, en die ook de ovulatie en vruchtbare dagen weergeven.

Sommige testen zijn heel vroeg in het tonen van een zwangerschap, sommige testen geven dit pas een paar dagen/weken later aan. Wacht 1-2 weken en doe opnieuw een zwangerschapstest. Is deze nog steeds negatief, dan kan het zijn dat je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. Wacht een cyclus af en neem eventueel contact op met de huisarts. Is je test positief? Gefeliciteerd! Je bent van harte welkom bij ons in de praktijk en kan contact opnemen met onze assistente om een eerste afspraak in te plannen.

Op het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt kan je je al bij ons aanmelden. Onze assistente zal aan de hand van jouw menstruatie cyclus een schatting maken van hoeveel weken je zwanger bent. Afhankelijk van de zwangerschapsduur zal er bij ons op korte of langere termijn een eerste afspraak ingepland worden, de vitaliteitsecho Als je naar ons gebied gaat verhuizen, mag je je ook alvast inschrijven. We plannen een afspraak in zodra je bent verhuisd. Wanneer je in het ziekenhuis onder controle bent, mag je je ook zo snel mogelijk bij ons aanmelden. Wij vinden het prettig om vroeg van te voren te weten wie jij bent en per wanneer je onze onder zorg valt. Daarnaast kan je vast met ons kennismaken tijdens een gesprek rond 34 weken zwangerschap. We leggen dan uit wanneer we langskomen en wanneer je ons moet bellen tijdens de kraamtijd.

De meeste vrouwen lichten hun werkgever in als zij 3 maanden (12 weken) zwanger zijn. Er is voor de werkgever dan genoeg tijd om een eventuele vervanging te regelen. Het uiterste moment om je werkgever in te lichten over de zwangerschap is 3 weken voor je met verlof gaat. Na de termijnecho krijg je van ons per mail de 'zwangerschapsverklaring'. Soms heeft je werkgever deze verklaring nodig, bewaar deze mail dan ook goed. In de zwangerschapsverklaring staat dat je bij ons onder zorg bent en wat de uitgerekende datum is.

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten als je zwanger bent. Echter mag je sommige dingen niet- of beperkt eten, om de kans op infecties of mogelijke risico's bij jou of de baby te verkleinen. In de basis is het belangrijk dat je groenten goed afwast, vlees goed verhit (geen rauw vlees eten), vis goed verhit (geen rauwe of vacuüm verpakte vis eten) en dat je goed je handen wast voor je gaat eten. Omdat er veel specifieke adviezen zijn over bepaalde voedingsmiddelen kun je het beste de ZwangerHap App van het Voedingscentrum downloaden, in deze app kun je per voedingsmiddel vinden of- en hoeveel je van iets mag eten. Verder is het sterk afgeraden om te roken, alcohol te drinken of drugs te gebruiken in de zwangerschap. Vind je het lastig om met het gebruik hiervan te stoppen, geef dit dan bij ons aan! Wij kunnen samen met jou kijken wat je nodig hebt om wel helemaal te stoppen.

Er zijn een aantal dingen die je tijdens de zwangerschap moet proberen te vermijden of voor op moet letten:

  • verschoon geen kattenbak, kun je dit niet vermijden draag dan handschoenen en was heel goed je handen na de tijd
  • draag handschoenen als je in de tuin aan het werk gaat en was heel goed je handen
  • als je niet beschermd bent tegen de waterpokken, vermijd dan contact met kinderen die de waterpokken hebben
  • wees altijd voorzichtig met speeksel, snot en urine van kleine kinderen, eet bijvoorbeeld niet van hetzelfde vorkje en geef een snotterig kind geen kusjes in het gezicht
  • vermeld bij de tandarts of in het ziekenhuis als er röntgenfoto's gemaakt moeten worden dat je zwanger bent

Misselijkheid is een echte zwangerschapskwaal, ongeveer 80% van de zwangeren krijgt ermee te maken.  Meestal treedt het op tussen de 4e en de 7e week van de zwangerschap en neemt het na 12-14 weken weer af. 90% van de zwangeren is bij 20 weken niet meer misselijk. Er zijn een aantal tips die helpen tegen de misselijkheid:

  • Eet vaak kleine beetjes verdeeld over de dag, zodat je maag niet leeg is.
  • Eet en drink ook direct bij het opstaan iets licht verteerbaars
  • Sla vet, zuur en pittig voedsel over en drink geen frisdranken met koolzuur
  • Blijf genoeg (water) drinken
  • Drink gemberthee of neem wat gembercapsules in als je misselijk bent
  • Drink thee van verse pepermunt of neem een pepermuntje
  • Neem voldoende rust
Als de tips niet helpen en je extreem misselijk blijft, of zoveel moet spugen dat je niet meer genoeg vocht binnen kan houden, neem dan altijd contact met ons op.

Wij werken in een team van 4 verloskundigen. We vinden het belangrijk dat je ons allemaal leert kennen tijdens de zwangerschapscontroles omdat één van ons je bevalling zal begeleiden. Mocht je het fijn vinden dat de controles altijd bij één vaste verloskundige zijn, dan kan dat. Hou er dan wel rekening mee dat het kan zijn dat je een andere collega uit de praktijk kan krijgen bij de bevalling, omdat wij met 24 uurs diensten werken.

Ja! Wij werken samen met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. In het begin van de zwangerschap zullen wij je vragen naar welk ziekenhuis je eventueel wilt gaan als we je zouden moeten verwijzen of als je in het ziekenhuis zou willen bevallen. Omdat we bij dit ziekenhuis jou dossier aanmaken, is het voor ons en het ziekenhuis prettig om niet te switchen van ziekenhuis in de zwangerschap/ tijdens de bevalling.

Afhankelijk van hoever je over de grens in Duitsland woont mag je bij ons onder zorg komen en mag je in een Nederlands ziekenhuis bevallen. We houden een maximale aanrijtijd van ongeveer 30 minuten aan. Neem contact met ons op als je wilt weten of je in jouw geval bij ons onder zorg mag en in een Nederlands ziekenhuis kunt bevallen.

Je bent helemaal vrij in het kiezen van een kraamzorg organisatie. Kijk vooral op de site van de organisatie of het je aanspreekt of vraag rond aan bekenden welke kraamzorgorganisatie zij ervaringen mee hebben. Wij werken in de regio samen met onder andere:

Als je onder zorg bent in het ziekenhuis (het Rijnstate of het Slingeland) is het belangrijk dat je eerst contact met hen op neemt zodra de bevalling is begonnen of je kan komen. Als je bij ons onder zorg bent is het belangrijk dat je ons op het spoednummer belt op het moment dat de bevalling is begonnen. Wij zullen dan eerst naar jullie thuis gaan om te beoordelen hoeveel cm ontsluiting er is. We willen niet te vroeg naar het ziekenhuis gaan, maar we willen ook niet riskeren dat de baby in de auto geboren wordt als je al ver in de ontsluiting bent. Meestal gaan we naar het ziekenhuis als je tussen de 4 en de 6 cm ontsluiting hebt. Dit zullen we altijd met jullie samen afstemmen.

Het is fijn als je vanaf 37 weken een 'vluchttas' klaar hebt staan. Mochten we onverwachts naar het ziekenhuis moeten dan kunnen we meteen gaan. Naast de vluchttas heb je ook een Maxi Cosi of autostoeltje nodig om de baby veilig in de auto te vervoeren. Inhoud van de vluchttas: - identiteitsbewijs en verzekeringspasje - geboorteplan - makkelijk zittende kleren voor jou, eventueel een extra setje wat je tijdens de bevalling aan wil doen - slippers - eventueel een badjas - schoon ondergoed en een stevige (voedings-)bh - de eerste kleertjes voor de baby, met een rompertje, sokken, een muts, dekentje en een jasje - toiletspullen voor jou - telefoonopladers - eventueel een fotocamera - eventueel een muziekboxje als je het prettig vind om tijdens de bevalling naar ontspannende muziek te luisteren - druivensuiker

Als je thuis of in het Slingeland Ziekenhuis, met ons, gaat bevallen komt er een kraamverzorgster bij de bevalling. Zij assisteert tijdens de bevalling. Zo helpt zij bij het klaarmaken van warme doeken en kleertjes, geeft zij spullen aan, schrijft notities voor ons op en helpt ze de pas bevallen moeder en baby te verzorgen. Ook zijn zij getraind om ons bij acute situaties te assisteren. Als je in het Rijnstate Ziekenhuis bevalt, voert een verpleegkundige deze taken uit. Als je onder leiding van het ziekenhuis, met een klinisch verloskundige of de gynaecoloog bevalt, is er altijd een verpleegkundige in plaats van een kraamverzorgster bij de bevalling.

Je kan 4 weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Je eerste menstruatie kan dan na 6 weken na de bevalling plaatsvinden. Nog voor je je eerste menstruatie hebt vindt de eisprong plaats en ben je weer vruchtbaar. Bij vrouwen die borstvoeding geven kan de menstruatiecyclus later op gang komen dan bij vrouwen die flesvoeding geven. Je lijf heeft ongeveer 9 maanden nodig om te 'ontzwangeren' . Als je niet het risico wilt lopen om direct weer zwanger te worden, denk dan aan anticonceptie. Wij kunnen je helpen in het zoeken van een geschikte anticonceptiemethode.

Voor vrouwen tot 18 jaar wordt anticonceptie volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor vrouwen van 18, 19 en 20 jaar wordt anticonceptie vergoed vanuit de basisverzekering, maar geld er wel een eigen risico. Voor vrouwen vanaf 21 jaar wordt anticonceptie alleen vergoed bij sommige aanvullende verzekeringen. Wil je weten wat er in jouw geval vergoed wordt? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Na één miskraam is de kans op weer een miskraam niet verhoogd. 25.000 vrouwen krijgen jaarlijks een miskraam. De kans op een miskraam neemt toe naarmate je ouder wordt. Bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar krijgt 1 op de 10 een miskraam. Bij zwangere vrouwen vanaf 40 jaar krijgt 1 op de 5 een miskraam. Door roken, alcohol en overgewicht, neemt de kans op een miskraam toe.  

Ja, dat mag. Er is geen medische reden om niet direct weer zwanger te worden. Soms kan het zijn dat je er emotioneel nog niet aan toe bent. Of wanneer je een hevige miskraam hebt gehad met veel bloedverlies, is je lichamelijke conditie nog niet optimaal. Voel vooral wanneer je er weer aan toe bent, dat is het belangrijkste.

De meeste vrouwen zijn een paar weken na de miskraam weer vruchtbaar. Wanneer dat is, kan je niet voorspellen. Het ligt er onder andere aan hoe snel de zwangerschapshormonen van de miskraam weer uit je lichaam zijn. De eisprong vindt 2 weken voor de menstruatie plaats. Dus als je weer begint te menstrueren, ben je de twee weken daarvoor alweer vruchtbaar geweest. Wil je even niet zwanger worden na de miskraam, start dan weer met anticonceptie of gebruik condooms.