Anticonceptie spiralen
Een van de anticonceptiemethoden die we aanbieden is het plaatsen of verwijderen van anticonceptie spiralen.
Het plaatsen van een spiraal is een eenvoudige en betrouwbare manier van anticonceptie. Onze ervaren verloskundigen hebben de kennis en vaardigheden om een spiraal op een veilige en comfortabele manier te plaatsen. Tijdens een telefonisch consult zullen we eerst jouw anticonceptiebehoeften doornemen en wat uitleggen over de plaatsing van een eventueel spiraaltje. We zullen ook eventuele vragen beantwoorden en mogelijke bijwerkingen of risico’s bespreken.
Het plaatsen van een spiraal gebeurt tijdens een kort consult op onze praktijk. Een voordeel van het plaatsen van een spiraaltje bij een verloskundige is dat wij altijd een echoapparaat ter beschikking hebben, iets wat een huisarts bijvoorbeeld niet heeft. Voor het plaatsen van het spiraal wordt er met de (vaginale)echo gekeken kijken hoe je baarmoeder eruit ziet. Ook na de plaatsing wordt er direct met de echo gecontroleerd of het spiraal goed geplaatst is. 6 weken na de plaatsing krijg je nog een korte nacontrole waarbij we wederom met de echo kijken of hij nog goed zit.
Een spiraal is een klein T-vormig voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Dit kan zowel een koperhoudende spiraal als een hormoonhoudend spiraal zijn, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en medische geschiedenis. De keuze voor het type spiraal hangt af van factoren zoals je gezondheid, je menstruatiepatroon, je eigen voorkeur en eventuele andere medische aandoeningen.
Plaatsing van het spiraal
Het plaatsen van een spiraal is een kleine ingreep, waarbij geen verdoving nodig is, sommige vrouwen kunnen lichte krampen of een drukkend gevoel ervaren. Onze verloskundigen zullen ervoor zorgen dat je je op je gemak voelt en zullen alle stappen van het proces rustig uitleggen. Een speculum (eendenbek) wordt gebruikt om de baarmoedermond zichtbaar te maken, waarna de spiraal voorzichtig wordt ingebracht. Eenmaal op zijn plaats, wordt de draad van de spiraal ingekort, zodat jij of je partner deze niet voelt tijdens geslachtsgemeenschap.
Het plaatsen van een spiraal is over het algemeen veilig
Voor- en nadelen van een spiraal
Het plaatsen van een spiraal biedt verschillende voordelen. Ten eerste is het een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Zodra de spiraal is geplaatst, hoef je er niet dagelijks aan te denken, zoals bijvoorbeeld bij de anticonceptiepil. Een spiraal kan lang blijven zitten, variërend van 5 tot 10 jaar, afhankelijk van het soort spiraal. Dit maakt het een handige keuze voor vrouwen die langdurige anticonceptie willen.
Een ander voordeel van een spiraal is dat het zeer makkelijk te verwijderen is. Als je besluit dat je zwanger wilt worden of een andere anticonceptiemethode wilt proberen, kan de spiraal meestal binnen 1 minuut worden verwijderd. Onze verloskundigen zullen je begeleiden bij het verwijderingsproces en kunnen je ook adviseren over andere anticonceptieopties. Je bent direct na de verwijdering van het spiraal weer vruchtbaar.
Er zijn verschillende soorten spiralen op de markt, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder zullen we de verschillende soorten spiralen bespreken en hun voor- en nadelen uitleggen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welk type spiraal het beste bij jou past.
- Koperhoudende spiraal: Een koperhoudende spiraal, ook wel bekend als een koperspiraal, een anticonceptiesoort zonder hormonen. Het werkt door het vrij komen van koperionen, wat het sperma dood en hiermee een bevruchting voorkomt. Enkele voordelen van een koperhoudende spiraal zijn dat het geen hormonen bevat, waardoor het geschikt is voor vrouwen die geen hormonen willen- of mogen gebruiken. Hij kan tot 10 jaar kan blijven zitten. Een nadeel kan zijn dat sommige vrouwen ervaren dat hun menstruaties heviger en pijnlijker worden.
- Hormoonhoudende spiraal: Een hormoonhoudende spiraal, zoals de Mirena of Kylena, bevat het hormoon progestageen. Het hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dun blijft, zaadcellen moeilijker door het slijm heen komen en een bevruchte eicel zich niet in het baarmoederslijmvlies kan nestelen. Er zitten 10-30 keer minder hormonen in een Mirena/Kylena spiraal dan in andere hormonale anticonceptiemethoden (bijvoorbeeld de pil).Voordelen van een hormoonhoudende spiraal zijn dat het heel betrouwbaar is en lang kan worden gebruikt (5 jaar Kylena, 8 jaar Mirena). Veel vrouwen ervaren ook lichtere en minder pijnlijke menstruaties. Een nadeel kan zijn dat het hormonen bevat, wat bij sommige vrouwen bijwerkingen kan veroorzaken, zoals stemmingsveranderingen, hoofdpijn of gevoelige borsten.
Wij plaatsen spiraaltjes bij alle vrouwen, in alle leeftijdscategorieën, afkomstig uit ons werkgebied: Didam, Wehl, ‘s- Heerenberg, Beek, Lengel, Stokkum, Zeddam, Braamt, Vethuizen, Azewijn, Beek, Loerbeek, Kilder, Nieuw-Wehl, Loil, Nieuw-Dijk en Oud- Dijk.
Bekijk hier de tarieven van de verschillende soorten spiraaltjes.
Neem contact op met onze verloskundigenpraktijk voor meer informatie over anticonceptie.
Terug naar overzicht
- Start met het slikken van foliumzuur, foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen (zoals een open ruggetje en een hazenlip) bij de baby zodra je zwanger bent, het advies is om foliumzuur tot de 12e week van de zwangerschap te blijven slikken
- Beperk jou en je partner in het drinken van alcohol, alcohol heeft een negatief effect op de werking van het sperma en kan zodra je zwanger bent de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken
- Houd je menstruatiecyclus in de gaten, bereken je vruchtbare dagen (zie de vraag, wanneer ben ik vruchtbaar). Er zijn apps beschikbaar die je hierbij kunnen helpen
- Zorg voor een gezonde leefstijl, ook bij je partner. Hieronder valt ook: stop met roken! Roken heeft een negatief effect op de werking van het sperma, als de vrouw rookt vergroot de kans op een miskraam en brengt het risico's bij de baby met zich mee.