0314 - 74 10 00

Implanon

Een van de anticonceptiemethoden die we aanbieden is het plaatsen of verwijderen van een Implanon, ook wel hormoonstaafje genoemd.

Een Implanon is een dun flexibel staafje, ongeveer zo groot als een lucifer, dat onder de huid van de bovenarm wordt geplaatst en 3 jaar bescherming tegen zwangerschap biedt. Een Implanon is de meest betrouwbare manier van anticonceptie, meer dan 99% betrouwbaar.

Het is een prettige manier van anticonceptie voor vrouwen die niet dagelijks aan hun anticonceptie willen denken. Ook zitten er minder hormonen in dan in ‘de pil’. De keuze voor het Implanon hangt af van diverse factoren, waaronder je gezondheid, je medische geschiedenis en je persoonlijke voorkeur.

Onze verloskundigen hebben de expertise en vaardigheden om een Implanon op een veilige en comfortabele manier (met verdoving) in te brengen. Tijdens een voorafgaand telefonisch consult zullen we jouw anticonceptiebehoeften bespreken en uitleg geven over het inbrengen van het Implanon-anticonceptiestaafje. We zullen ook alle vragen beantwoorden en mogelijke bijwerkingen of risico’s toelichten.

Hoe werkt een Implanon?

Het Implanonstaafje geeft continu een kleine hoeveelheid progestageen af, een hormoon dat de eisprong voorkomt, het slijm in de baarmoedermond dik en stug maakt en het baarmoederslijmvlies dunner maakt, waardoor het sperma de eicel niet kan bereiken en bevruchten.

Doordat het continu hormonen afgeeft, heb je geen stopweek of invloed op je menstruatie. 1 op de 5 vrouwen stopt met menstrueren.

Zodra je het Implanon verwijderd, zijn alle hormonen binnen 100 uur (ongeveer 5 dagen) uit je lichaam en ben je weer vruchtbaar.

Plaatsing van het Implanon

Een Implanon kan op ieder moment in je cyclus geplaatst worden, je hoeft niet ongesteld te zijn. Als hij buiten je menstruatie om geplaatst wordt, is het belangrijk om de eerste 7 dagen na de plaatsing nog aanvullend condooms te gebruiken.
Een Implanon kan vanaf 3 weken na de bevalling geplaatst worden.

Het staafje wordt in je niet dominante arm geplaatst, als je rechtshandig bent wordt hij in je linker bovenarm geplaatst.
De verloskundige meet en tekent de plek af waar de Implanon geplaatst zal worden. Vervolgens desinfecteren we de plek en zullen we je verdoven.
De Implanon wordt met een speciale applicator onder de huid geplaatst. Zodra het staafje op zijn plek zit, plakken we een pleister over de plek.

Na de plaatsing is het belangrijk om regelmatig te controleren of het staafje nog op zijn plaats zit. Mocht je vragen of zorgen hebben, dan staan onze verloskundigen altijd klaar om te helpen en advies te geven.

Voor de kosten van de plaatsing en van het Implanon kijk op onze pagina tarieven. Als je aanvullend bent verzekerd, worden de kosten vaak vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor- en nadelen van een Implanon

Voordelen:
– Je hoeft er maar 1x in de 3 jaar aan te denken
– Het is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie
– Je bent na het verwijderen weer snel vruchtbaar (na 5 dagen zijn alle hormonen uit je lijf)
– Je menstruatie wordt vaak minder zwaar of sommige vrouwen worden helemaal niet meer ongesteld
– Er zitten geen oestrogenen in
– Een Implanon kan veilig gebruikt worden i.c.m. borstvoeding

Nadelen:
– Je hebt geen invloed op je menstruatie/bloedverlies
– Als je een BMI >30 hebt kan hij iets minder betrouwbaar zijn en adviseren wij hem niet langer dan 2 jaar te gebruiken.
– Je hebt kans op bijwerkingen, deze verdwijnen vaak na 3 maanden: puistjes, vette huid, hoofdpijn, zwaarder worden, meer afscheiding uit de vagina en pijnlijke of gevoelige borsten.
– Een Implanon biedt geen bescherming tegen SOA’s.  Gebruik aanvullend condooms als je geen vaste bedpartner hebt, of als je er niet zeker van bent dat je bedpartner geen SOA’s heeft.

 

 

Terug naar overzicht