De bevalling van je baby is een herinnering voor het leven


De geboorte van je kind is een bijzondere gebeurtenis, maar wij hopen dat de weg ernaartoe ook een mooie herinnering is. Wij zien het als een voorrecht om een bevalling te begeleiden en ervoor te zorgen dat het voor jou een zo prettig mogelijke ervaring zal zijn. Voordat het zover is kun je je verdiepen in de bevalling en nadenken over hoe jij wilt bevallen. Wij bieden je hier meer informatie over en vertellen je over de voordelen van een geboorteplan, onze rol tijdens de bevalling en we lichten je ook in over eventuele complicaties.

Een persoonlijk geboorteplan

Thuis of in het ziekenhuis bevallen? In bad, op de baarkruk of op bed? Wat doet de partner tijdens de bevalling? Wel of geen pijnstilling tijdens de bevalling? Wordt je kindje gelijk op je buik gelegd?
Wie kleed de baby aan? Een hoop vragen die tijdens de bevalling of direct na de geboorte relevant zijn. Vragen waar je zelf wellicht niet aan zou hebben gedacht. Het is handig om van tevoren hierover na te denken en het beloop van de bevalling, voor zover je daar controle over kunt hebben, vast te leggen in een geboorteplan. Het geeft je een stukje houvast. Je weet wat je tot op zekere hoogte kunt verwachten van je partner en je omgeving.


Rond de 35 weken bespreken we tijdens een zwangerschapscontrole uitvoerig over het geboorteplan.


Alvast inlezen?

Invulformulier

GEBOORTEPLAN

Informatie

over het

GEBOORTEPLAN

Thuis of poliklinisch bevallen

Als je geen medische indicatie hebt en dus gezond zwanger
bent, mag je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) bevalt. Een van onze verloskundigen begeleidt de bevalling met een partusassistentie van de kraamzorgorganisatie waar je bent ingeschreven.
In het Rijnstate ziekenhuis zal een verpleegkundige ons assisteren. Indien je op eigen wens in het ziekenhuis bevalt, moet je een deel van de bevalling zelf betalen, je kunt dit wel meeverzekeren in een aanvullende verzekering.

We kennen ook een ‘Medium Risk’ bevalling.
Op basis van je gezondheid, complicaties bij je vorige bevalling of een andere indicatie ‘moet’ je dan in het ziekenhuis bevallen, maar wel onder onze begeleiding. Dit overleggen wij na je intake met de gynaecoloog, die hiermee ook akkoord moet gaan. Deze bevalling wordt volledig vergoed.


Ondanks alle negatieve berichtgeving is uit onderzoek gebleken dat de thuisbevalling net zo veilig is als de bevalling in het ziekenhuis. Het belangrijkste is dat je daar bevalt waar jij je het prettigst voelt. Voor ons staan veiligheid voor moeder en kind voorop. Dus bij te verwachten complicaties verwijzen we je door naar de gynaecoloog of kinderarts. In dat geval mag je zelf een ziekenhuis kiezen.

De begeleiding bij de bevalling


Tijdens de weeën komen we bij je thuis en doen we onderzoek. Hoe gaat het met de baby? Lukt het om de weeën goed op te vangen? Hoe ver is de ontsluiting? Als het nog niet zo ver is, gaan we weg. We geven dan altijd advies wanneer jij of je partner moeten bellen. Meestal komen we meerdere keren langs voordat we blijven voor de thuisbevalling of meegaan naar het ziekenhuis bij een ziekenhuisbevalling. Op het moment dat de bevalling doorzet – meestal bij 4 of 5 cm ontsluiting – gaan we niet meer bij je wegen is het ook het moment om naar het ziekenhuis te vertrekken, indien gewenst. Als je het prettig vindt kan de kraamverzorgster al vroeg worden gebeld zodat zij komt.
Het kan gewoon een fijn idee zijn dat er alvast een professionele hulp in huis is.


Een badbevalling kan erg verlichtend zijn en is ook mogelijk met ons. Als je zelf geen geschikt bad hebt, kun je een bevalbad bij ons huren. Ook een TENS-apparaat kan via ons worden gehuurd. 

Complicaties tijdens de bevalling

Iedereen hoopt op een zo soepel mogelijk verloop van een bevalling. Helaas hebben we niet alles zelf in de hand. Soms wil bijvoorbeeld het kindje niet verder indalen, blijkt de stuitligging toch een obstakel te zijn of wordt de hartslag van de baby minder. Ten behoeve van de gezondheid van zowel baby als moeder is een keizersnede of hulp door een vacuüm-pomp dan soms nodig. Ongeacht hoe de baby wordt geboren, we doen er alles voor dat het veilig is en jullie met een goed gevoel op de bevalling terug kunnen kijken.


Pijnbestrijding

Bevallen met of zonder pijnbestrijding. In Nederland is – in tegenstelling tot andere landen – bevallen met een ruggenprik eerder uitzondering dan regel. Maar er zijn meerdere manieren van pijnbestrijding. Of je dit wel of niet overweegt, laat je hierover goed informeren. Een goede omgang met pijn kan je net dat beetje extra ontspanning geven tijdens de bevalling dat nodig is voor een soepeler verloop. Zodra je kiest voor medicamenteuze pijnbestrijding dragen wij de zorg voor jou en je kindje tijdens de bevalling over op de verloskundige van het ziekenhuis en de gynaecoloog.

Heb je vragen? Stel ze gerust

Zeddamseweg 32
7041CR 's-Heerenberg


Kruisstukweg 3A

7031JD Wehl


Panhuis 52 

6941BZ Didam in het Gezondheidscentrum


Onze Verloskundigenpraktijk is dag en nacht bereikbaar op 0314- 74 10 00. 

Voor niet dringende gevallen bel je ons tussen 8.00 en 16.30 en kies je optie 2. Wil je ons vanwege een spoedgeval direct spreken, kies dan optie 1 in het keuze menu. Je krijgt dan direct de dienstdoende verloskundige aan de lijn. 


Krijg je geen gehoor in geval van spoed? Dan word je automatisch doorverbonden met onze semafoondienst. Toets dan je telefoonnummer in en sluit af met een #. We bellen je dan binnen 5 minuten terug.